Naslovnica Lifestyle Napravite lagani omlet bez jaja i mlijeka, ali pun proteina

Napravite lagani omlet bez jaja i mlijeka, ali pun proteina

Umjesto od jaja veganski omlet pravi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a kombinira s biljnim napitkom od soje

38

Omlet je poznato francusko jelo koje se priprema od jaja i mlijeka – ponekad i s dodatkom malo brašna koje se prži na puteru ili ulju te puni raznim dodacima po želji.

Ako ne smijete jesti jaja ili ne konzumirate hranu životinjskog porijekla – postoji i veganska verzija omleta.

Umjesto od jaja veganski omlet pravi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a kombinira s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarko-žuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).

Sastojci za veganski omlet:
200 ml biljnog napitka od soje
100 grama brašna od slanutka
2 žlice prehrambenog kvasca
1 čajna žličica jabučnog octa
½ čajne žličice sode bikarbone
½ čajne žličice kurkume u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
1/8 čajne žličice crne soli po želji
sol i papar po želji
biljno ulje

Priprema:
1. Pomiješajte brašno od slanutka s biljnim napitkom od soje dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.

2. Dodajte sodu bikarbonu i jabučni ocat. Dobro promiješajte.

3. Začinite smjesu s prehrambenim kvascem, soli i paprom, češnjakom u prahu i kurkumom.

4. Na tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa izlijte otprilike pola smjese po njoj.

5. Pecite omlet oko pet minuta na laganoj temperaturi dok ne počnete primjećivati mjehuriće uz rub.

6. Dodajte nadjev po želji po sredini omleta, pa ga preklopite po pola.

7. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje još oko pet minuta.

8. Ponovite postupak s preostalom smjesom.

9. Poslužite toplo uz sezonsku salatu po želji.