Naslovnica Istaknuti članci NASA-in rover Perseverance sletio na MARS

NASA-in rover Perseverance sletio na MARS

Putovao sedam mjeseci i prešao 468 miliona. Mjesto slijetanja je krater Jezero, a lokacija na satelitskim snimkama ima sva obilježja da je tu nekad postojalo divovsko jezero. A tamo gdje je bilo puno vode, možda je bilo i biologije

111
Prva fotografija koju je rover Perseverance poslao sa Marsa

NASA-IN rover Perseverance večeras je nakon sedam mjeseci putovanja i 468 miliona pređenih kilometara sletio na Mars.

Ovo je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija misija na Mars koja bi mogla ponuditi konačne odgovore na pitanje je li na Marsu ikada bilo života.

Prijenos uživo iz NASA-ine kontrole misije počeo je 20.15, a sletio oko 22.00 sata. Nedugo nakon slijetanja rover je poslao svoje prve fotografije s površine Marsa. NASA će kasnije objaviti i video snimku slijetanja.

Mjesto slijetanja je krater Jezero, a lokacija na satelitskim snimkama ima sva obilježja da je tu nekad postojalo divovsko jezero. A tamo gdje je bilo puno vode, možda je bilo i biologije, piše BBC.

Robot će prosijati i izbušiti sedimente tražeći tragove drevne mikrobne aktivnosti. Najbolji primjeri spakovaće se za povratak na Zemlju za naredne misije.

“Ali prije nego što uspijemo pokrenuti tu površinsku misiju, moramo sletjeti na Mars, a to je uvijek izazovno”, rekao je Met Valas, NASA-in zamjenik šefa projekta.

“Ovo je jedan od najtežih manevara koje radimo u svemirskom poslovanju. Gotovo 50% svemirskih letjelica poslanih na površinu Marsa nije uspjelo, pa znamo da imamo svoj posao kako bismo sigurno sišli na Jezero”, dodao je.

Upravo mjesto slijetanja, tačnije njegov naziv, simbolično je značajan i za našu zemlju. Američka agencija koja istražuje svemir je odlučila da krater za koji se vjeruje da je nekad bilo veliko jezero imenuje upravo po općini u centralnoj BiH s tim nazivom, Jezero.

O tome su stanovnici i vlasti ovog mjesta obaviješteni 2019. godine, što je predstavljalo ogromnu čast za ovu lokalnu zajednicu ali i cijelu BiH.

Kako bi obilježili ovaj veliki trenutak u istoriji nauke i istraživanja, mještani Jezera će uživo putem video linka pratiti slijetanje rovera na Mars, a događaj je organizovala lokalna vlast.