Naslovnica Istaknuti članci NAŠA PRIČA: Nastavnica Meliha Mustafić i njeni učenici znaju samo za prva...

NAŠA PRIČA: Nastavnica Meliha Mustafić i njeni učenici znaju samo za prva mjesta

Iza nas je dosta nagrada na općinskim i kantonalnim takmičenja, ali ono što je mene i moje učenike izdvojilo su međunarodna takmičenja. Organizacija „Peace and Cooperation“ koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama svake godine organizira takmičenja s različitim temama vezanim za dešavanja u svijetu. Učestvovali smo četiri puta i isto toliko puta smo osvojili prvo mjesto, kaže Mustafić

223

Iako je rođena Sarajka, za nastavnicu Melihu Mustafić se slobodno može reći da je među najpoznatijim Konjičankama. Ova nastavnica tehničke kulture u Prvoj osnovnoj školi u Konjicu istaknula se  pedagoškim radom i mnogobrojnim nagradama koje je sa svojim učenicima osvojila na takmičenjima u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu.

Meliha Mustafić, rođena je kao Meliha Branković 1967. godine u Sarajevu. Nakon završene Građevinsko-tehničke škole u rodnom gradu, upisuje Pedagošku akademiju, smjer tehničko obrazovanje u Tuzli.

­“Posao prosvjetnog radnika sam izabrala na nagovor mog oca koji je bio prva generacija profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu. On mi je rekao da je to kreativno, lijepo zanimanje. Mogu reći da sam mu zahvalna do kraja života za to što me uputio, jer sam se zaista pronašla u ovom zanimanju – kaže nam Mustafić.

Nakon završene Akademije prvo zaposlenje je dobila u Sarajevu. Zbog ratnih zbivanja porodica je preselila u Čelebiće gdje su imali vikendicu.

“ U Čelebićima počinjem raditi 1993. godine. Zatim prelazim u Prvu osnovnu školu u Konjicu u kojoj radim i danas. Predajem tehničku kulturu učenicima od 6. do 9. razreda i vodim tehničko-kreativnu sekciju koju obično pohađa 15 do 20 učenika. Iza nas je dosta nagrada na općinskim i kantonalnim takmičenja, ali ono što je mene i moje učenike izdvojilo su međunarodna takmičenja. Organizacija „Peace and Cooperation“ koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama svake godine organizira takmičenja s različitim temama vezanim za dešavanja u svijetu. Učestvovali smo četiri puta i isto toliko puta smo osvojili prvo mjesto”, kazala nam je Mustafić.

Prvi put, 2010. tema je bila „Svi protiv klimatskih promjena – zaštitimo planetu Zemlju“,  i tada su nastavnica Meliha i njeni učenici u konkurenciji 57 država osvojili prvo mjesto. Druga je uslijedila 2014. godine, a 2017. godine također su učenici o temi „Gledajući zvijezde – budućnost svijeta i sada“ osvojili nagradu na ovom takmičenju svjetskog ranga. Godine 2018. , povodom 50. godišnjice prve konferencije Ujedinjenih naroda o istraživanju i upotrebi oružja u svemiru, organizacija „Peace and Cooperation“ upriličila je takmičenje na temu „Svemir – zajedničko naslijeđe čovječanstva“.

– Naši učenici su od pristiglih 5.000 radova iz 37 zemalja svijeta osvojili posebnu nagradu za najbolje urađen rad. Rad na projektu traje obično tri mjeseca, a sastajemo se jednom sedmično. Za ovakve projekte potrebno je puno proučavanja, široko znanje i odlično znanje engleskog jezika. Uvijek od svih članova sekcije trežim da osmisle šta bi željeli raditi. Onda od nekoliko najboljih ideja osmišljavamo projekt. On se uvijek sastoji od nekoliko segmenata. Naprimjer jednom je tema bila “Porodica osnovni segment svakog društva”. Mi smo porodicu predstavili kao našu zemlju. Obradili smo je kao priču o jednoj novoj, maloj planeti Bosni I Hercegovini i povezali smo je sa historijom naše države. I učenicima i meni je bilo  fascinantno kako je naš čovjek opstao kroz različite historijske periode i previranja – objašnjava Mustafić.

Nevladina organizacija “Pazy Cooperation” je 2017. organizirala međunarodno takmičenje na temu “ Pogled u zvijezde-budućnost svijeta” na kojem su nastavnici Meliha i njeni učenici ponovo briljiralii te osvojili prvo mjesto.

– Dodjela nagrada je bila u Beču, imali smo prijem u zgradi UN-a. Tada sam uvidjela koliko su naša djeca spontana, skromna, kulturna… Na toj dodjeli u monumentalnoj zgradi na kakvu sigurno nismo navikli oni su se veoma lako uklopili.  I sad se sjećam, na jednoj strani Danis daje intervju za medije s afričkog kontinenta, Rizah daje intervju za francusku televiziju, a sve na tečnom engleskom jeziku. Ponosna sam na svu tu moju djecu – kaže Mustafić.

Pandemija je, kaže nastavnica Meliha, poremetila sve planove koje su imali.

– Sada čas traje 30 minuta, nema vremena za vannastavne aktiuvnosti i svima nam to veoma nedostaje. Ali opet se trudim da rad bude kreativan i koristan. Recimo, sad učenici šestih razreda imaju izborni dio časova na kojima obrađujemo različite zanate. Trenutno radimo vez monograma, nakon toga ćemo raditi duborez, zatim rad s kožom… – kaže Mustafić.

Dodaje da su joj interakcija sa djecom, njihova zapažanja i želja za znanjem najljepši dio posla.

–  I u najtežim trenucima djeca su ta koja daju podstrek za inovacijama, idejama i to je ono što čini posao prosvjetnog razreda najljepšim na svijetu. Divan je trenutak kad vidite da su oni nešto usvojili i kad ih vi navodite nekom laganom pričom na ostvarivanje njihovog sna. Učim ih da je bitno da postanu časni i pošteni ljudi, želim da se formiraju njihovi karakteri i htijenja kroz obrazovanje. Smatram da je stečeno znanje nešto  što će ih “vaditi” i iz najtežih životnih situacija – kazala nam je na kraju Mustafić.