Naslovnica Vijesti Naučnici potvrdili: Britanski soj jeste smrtonosniji

Naučnici potvrdili: Britanski soj jeste smrtonosniji

Rizik od smrti povezan s ovom varijantom koronavirusa između 55 i 61 posto veći. Studija obuhvatila podatke o testiranju na prisutnost koronavirusa od 1. oktobra 2020. do 14. februara 2021.

65

Britanska varijanta koronavirusa koja se od septembra 2020. širi svijetom od početka je smatrana zaraznijom i opasnijom od originalnog koronavirusa. No posljednje istraživanje objavljeno u časopisu Nature potvrdilo je strahove znanstvenika i iskustva ljekara.

Iako se radi o radu koji još treba proći recenzije i provjere, podaci koji su izneseni potvrđuju procjene s kojima se već mjesecima barata u javnosti.

Nekoliko dosad objavljenih studija već je potvrdilo kako je britanska varijanta (B.1.1.7) zaraznija od prethodnih varijanti. Tako je i u ovoj studiji, koja je obuhvatila podatke o testiranju na prisutnost koronavirusa od 1. oktobra 2020. do 14. februara 2021., utvrđeno kako se u 51 posto slučajeva radilo o britanskoj varijanti koronavirusa. No naučnike dodatno zabrinjava činjenica je da je rizik od smrti povezan s ovom varijantom koronavirusa između 55 i 61 posto veći.

Širenje britanske verzije koronavirusa dovodi se u vezu s povećanim brojem smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, ali i ostatku Europe i SAD-a.

Podsjetimo, nedavno objavljena studija u British Medical Journal, rađena na nešto manjem uzorku od ove, pokazala je kako je britanska varijanta koronavirusa između 40 i 70 posto zaraznija od prethodnih varijanti, ali i do 100 posto smrtonosnija u odnosu na ostale varijante.

Upravo zato farmaceutske kompnije koje su razvile cjepiva protiv COVID-19, kontinuirano provjeravaju njihovu učinkovitost na različitim varijantama. Zasad su dostupna cjepiva učinkovita u smanjenju smrtnosti i razvoja ozbiljnih oblika bolesti.

No s obzirom na brzo širenje mutiranih varijanti virusa i daljnje mutacije koje prilagođavaju virus, čini se kako će i cjepiva morati “mutirati” kako bi zadržala svoju učinkovitost.