Naslovnica Istaknuti članci Naučnika koji je povezao AstraZenecu sa ugrušcima plaćala konkurencija?

Naučnika koji je povezao AstraZenecu sa ugrušcima plaćala konkurencija?

Jedan od autora medicinskog istraživanja kojim je tvrdi da vakcina AstraZeneca ima negativne efekte u obliku zgrušavanja krvi, Pal Andre Holme je u proteklih godinu dana navodno od kompanija Pfizer i Bayer dobio preko milion norveških kruna, odnosno oko 200.000 maraka

77

Norveški list VG objavio je tekst kojim se pod znak sumnje dovode medicinska istraživanja o povezanosti zgrušavanja krvi sa vakcinom AstraZeneca. Prema tvrdnjama ovog lista, jedan od autora medicinskog istraživanja kojim je tvrdi da vakcina AstraZeneca ima negativne efekte u obliku zgrušavanja krvi, Pal Andre Holme je u proteklih godinu dana navodno od kompanija Pfizer i Bayer dobio preko milion norveških kruna, odnosno oko 200.000 maraka.

Ono što je zanimljivo je da su on i drugi članovi istraživačkog tima, koji je radio na studiji o povezanosti stvaranja ugrušaka u krvi sa vakcinom AstraZeneca, izjavili kako u proteklih 36 mijeseci nisu primali novčane naknade od drugih “relevantnih igrača”. Naime, prije objavljivanja naučnog rada u stručnom i uglednom časopisu New England Journal of Medicine svaki autor potpisuje takozvani obrazac o transparentnosti. Na ovaj način naučnici moraju dokazati da njihova istraživanja nisu “naručena” od konkurencije.

Kada se pojavila informacija kako je Holme navodno dobio spomenuti novac, on je ustvrdio kako to nije povezano sa njegovim istraživanjem, nego su mu navedene kompanije plaćale da drži predavanja – prenosi Oslobodjenje.

Ipak, suočeni sa činjenicama, šest od 11 autora spornog istraživanja su, prema navodima lista VG, prilikom ponovnog izjašnjavanja o transparentnosti, na pitzanje o mogućem sukobu interesa su odgovorili potvrdno. List VG navodi i konkretna imena tih naučnika.

Pål André Holme navodi da su mu Pfizer i Bayer dali naknade i pokrili troškove. Od Pfizera Holme je dobio honorar da drži predavanja o poremećajima krvarenja. Pfizer je također podržao izradu registra za poremećaje krvarenja na Odjelu za krvne bolesti Univerzitetske bolnice u Oslu (OUS). Slično tome, Bayer je podržao odjel sredstvima za istraživanje poremećaja krvarenja. Holme je dobio novac za podučavanje o poremećajima krvarenja, kao i za sudjelovanje u stručnim panelima.
 

Ludvig Munthe piše da je od kompanija Gilead, Novartis i Janssen u 2017. i 2019. primao honorare za predavanja za norveško zdravstveno osoblje na hematološkom forumu o osnovnim istraživanjima o razvoju bolesti i raku. Janssen stoji iza cjepiva Johnson & Johnson za koronu, dok će Novartis pomoći i Pfizer/Biontechu i CureVacu u proizvodnji vakcina.

Maria Therese Ahlen navodi da je dioničar kompanije Vaccibody, koja prema NRK razvija Covid vakcinu “nove generacije” . Ona je takođe dioničar kompanije ArcticZymes Technologies, koja će prema navodima kompanije doprinijeti proizvodnji vakcine Reithera.

Anne Hege Aamodt primila je honorar od Bayera u vezi s predavanjem o trombektomiji (mehaničko uklanjanje krvnih ugrušaka) i poremećajima vida nakon moždanog udara. Također je od Novartisa dobila honorar za predavanje o glavoboljama.

Ingvild Hausberg Sørvoll u dokumentu o transparentnosti navodi da je njen suprug financijski direktor ArcticZymes Technologies.

Nina Schultz primala je naknade od BMS/Pfizera i Bayera. Ona je to dobila nakon održavanja predavanja u 2019. i 2020. godini o antikoagulacijskom liječenju i krvarenju, te zbog učešća na sastanku stručne komisije na tu temu 2019. godine.

Ovo su, kako piše list VG, podaci koje su sami autori dostavili prilikom ponovnog izjašnjenja o transparentnosti.


Odgovor Pfizera

Holme se i pismeno oglasio u vezi sa ovim informacijama, uime svih autora istraživanja, komentaričući činjenicu da prilikom prvog izjašnjavanja o mogućem sukobui interesa nisu dostavili sve podatke o novčanim nakandama.

– Trebali smo to učiniti, iako još uvijek smatramo da to nema direktne veze sa medicinskim sadržajem koji smo objavili u članku. Stoga je cijela autorska grupa sada odlučila dopuniti “Obrasce objelodanjivanja” (Sukob interesa) povezane s člankom u NEJM-u od 9. aprila u skladu s tim, tako da se razjasne sve sumnje u nepristranost, izjavio je Holme.

Novinari VG-a su dobili i komentar Pfizera o cijeloj ovoj situaciji.

– Pfizerova saradnja s Holmeom odnosila se na njegovo područje unutar krvnih bolesti i drugih bliskih oblasti i nismo imali nikakav razgovor niti bilo kakvu saradnju s Holmeom na polju vakcina, izjavio je Joacim Henriksen, direktor komunikacija u Pfizeru za VG.