Naslovnica Vijesti Nidžara Ahmetašević puštena na slobodu, istraga protiv policajca

Nidžara Ahmetašević puštena na slobodu, istraga protiv policajca

133

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je u Sarajevu zbog, kako je rečeno u MUP-u KS, činjenja krivičnog djela i nepoštovanja naredbi službene osobe. Njezin advokat Muhamed Čučak potvrdio je da je Ahmetašević puštena na slobodu.

Sarajevski MUP navodi kako je u 13:00 sati u ulici Zagrebačka Ahmetašević narušila javni red i mir, te da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe. Također ističu da je više puta upozorena, te odbivši naređenje nastavila vršiti prekršaj. Tada je lišena slobode, o čemu je upoznat dežurni prekršajni sudija.

Odbacuju navode da je privođenje Ahmetašević povezano s njenim građanskim aktivizmom, uz poruku da neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca.

U međuvremenu je objavljen video snimak na kojem se vidi komešanje Nidžare Ahmetašević i policajca, koji je uputio nekoliko uvreda aktivistici.

Čučak je kazao da joj je prvo bilo određeno 24-satno zadržavanje iako je terete za prekršaj, te da je naređenjem policijskog komesara Nusreta Selimovića njegova klijentica puštena na slobodu. 

Čučak je potvrdio da je komesar Selimović naredio i pokretanje interne istrage protiv policajaca koji su danas uhapsili Ahmetašević. Na snimku koji je ona uspjela snimiti evidentna je upotreba prekomjerne sile. 

On je danas uspio vidjeti Ahmetašević, a onda su je odveli u prostorije za zadržavanje.

“Prema onome što je meni saopćeno nema krivičnog djela, ali njema razloga za njeno zadržavanje”, kazao je Čučak.