Naslovnica Istaknuti članci Njemački turisti koji se vraćaju s odmora šire zarazu u matičnoj zemlji

Njemački turisti koji se vraćaju s odmora šire zarazu u matičnoj zemlji

Prema podacima Instituta "Robert Koch" najviše zaraženih nijemaca dolazi iz Španije

96

Hrvatska se našla na petom mjestu njemačkog popisa zemalja iz kojih se povratnici s godišnjih odmora kući najčešće vraćaju zaraženi koronavirusom, govore aktualni podaci tamošnjeg Instituta “Robert Koch”.

Prvo mjesto na neslavnoj ljestvici drži Španija u kojoj se trenutno odmara nekoliko stotina hiljada Nijemaca. Prema podacima Instituta “Robert Koch” iz Hrvatske se u Njemačku u razdoblju od 21. juna do 18. sjula vratilo 106 osoba zaraženih koronavirusom (primjerice, više nego iz Grčke), a iz Španije je evidentiran 821 slučaj.

Osim što redovito izvještava o trenutačnim brojkama novozaraženih u pandemiji koronavirusa, njemački Institut “Robert Koch” prati i ključne uzroke sve većeg broja infekcija, pri čemu značajnu ulogu u porastu broja novozaraženih na domaćem tlu imaju stanovnici Njemačke, koji su se ovih dana vratili s godišnjih odmora iz pojedinih zemalja.

“Turisti iz nekih zemalja često sa sobom u Njemačku donose infekcije”, kažu u Institutu “Robert Koch” u čijim se aktualnim izvješćima navodi kako su se infekcije značajno povećale među putnicima koji su se vraćali s godišnjih odmora od 21. lipnja do 18. srpnja. Većina zaraženih povratnika u Njemačku, utvrdili su na institutu, uz najrizičniju Španjolsku dolazi iz sljedećih zemalja: Rusija (171), Nizozemska (124), Turska (122), Grčka (93), Portugal (51), Francuska (48) i Italija (40).

“Oko deset posto trenutno prijavljenih infekcija koronom su oni koji su se vratili s godišnjeg odmora”, piše u aktualnom izvješću Instituta “Robert Koch” uoči čije je objave predsjednik Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj (CSU) Markus Söder u intervjuu za “Augsburger Allgemeine” još ranije predložio karantenu za povratnike, i to od sljedeće nedjelje.

“Nova pravila za one koji se vraćaju s putovanja moraju se prenijeti od 1. kolovoza do 11. rujna, jer odredba o karanteni nakon praznika nema smisla”, rekao je Söder, koji smatra kako se u kolovozu mora početi razgovarati i o programu cijepljenja školaraca. Promotor cijepljenja djece i adolescenata u Njemačkoj drži i kako oni koji odbiju cijepljenje u budućnosti više ne bi trebali dobivati besplatne testove