Naslovnica Istaknuti članci O bh. turizmu: Moramo podijeliti sa svijetom ono što BiH nudi

O bh. turizmu: Moramo podijeliti sa svijetom ono što BiH nudi

Ambasador Nelson naglasio je da BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postkovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo je do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sekturu turizma

77

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije.

Ambasador SAD-a Eric Nelson je danas na webinaru posvećenom ovom projektu kazao da će vlada SAD kroz projekt USAID-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

Nelson: Obišao prirodne ljepote BiH i uživao u dobroj hrani

Naveo je da je putujući kroz BiH među ostalim vidio vodopade, mostove, Počitelj, Trebinje, Bjelašnicu, Jahorinu, te uživao u izvrsnoj hrani.

– To je početak što BiH ima ponuditi turistima. Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi – kazao je Nelson.

Naglasio je da BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postkovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo je do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sekturu turizma.

Okolnosti koje je nametnula pandemija, kako je kazao, iziskuju jasan plan taktičkog oporavka, a kroz USAID projekat će se nastojati pomoći akterima da ostvare te planove. Nelson je dodao da je potreban brz popravak infrastukture, kao i primjena digitalnih usluga u ovom sektoru.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je kazala da je pandemija imala razarajuće posljedice u čitavom svijetu, pa i u BiH, te da USAID vjeruje da investicije u turizam omogućuju više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Cilj petogodišnjeg, 20 miliona dolara vrijednog projekta je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.