Naslovnica Ekologija Obala Bjelokosti plastični otpad koristi za izgradnju škola

Obala Bjelokosti plastični otpad koristi za izgradnju škola

210

Lokalna zajednica iz Obale Bjelokosti udružila se s UNICEF-om te plastični otpad s odlagališta koristi za proizvodnju plastičnih cigli od kojih se grade školske učionice. Priču o tome nedavno je objavio BBC.

Ove školske učionice u potpunosti su izgrađene od plastičnog otpada prikupljenog u Obali Bjelokosti – u zemlji u kojoj školu ne pohađa čak 1,6 milijuna djece. Jedan od razloga za to je nedovoljan broj škola i školskih učionica. Međutim, od 2018. godine plastični otpad s lokalnih odlagališta pretvoren je u 26 novih učionica.

Angeline je učiteljica već duže od 40 godina, a ponekad istovremeno podučava stotinjak djece. Kaže kako je djecu znala podučavati u prostorima u kojima se zbog nedostatka prostora nije moglo disati, a djeca nisu imala dovoljno mjesta za sjedenje.  

No, UNICEF i kolumbijska tvrtka Conceptos Plásticos zajedno su razvili tehnologiju za pretvaranje plastičnog otpada u cigle i tijekom sljedeće dvije godine u Obali Bjelokosti namjeravaju sagraditi 528 učionica. Cigle su u potpunosti izrađene od plastičnog otpada, imaju dobre izolacijske karakteristike, nisu zapaljive, ne propuštaju vodu i, što je najvažnije, znatno su jeftinije od konvencionalnih građevinskih materijala. Za njihovu izradu nije potreban cement ili pijesak, a za izgradnju jedne učionice potrebna su tri tjedna do najviše mjesec dana, i čekić kao jedini alat.

Foto: Conceptos Plásticos

U Obali Bjelokosti reciklira se svega pet posto plastičnog otpada, no zahvaljujući uspješnoj provedbi ovog projekta, UNICEF je ovdje već sagradio tvornicu za proizvodnju plastičnih cigli. Također, lokalno stanovništvo je naučilo kako i odbačene plastične vrećice imaju svoju vrijednost te se zbog toga mogu koristiti za drugu namjenu. Projekt je, stoga, djelovao i na edukaciju stanovništva čime je smanjena količina otpada koja završava u okolišu.

Cilj projekta je također zapošljavanje žena koje sada imaju glavnu ulogu na tržištu plastičnog otpada i zarađuju prodajom prikupljenog otpada. Iako plastični otpad završava na odlagalištima u najsiromašnijim zajednicama, zahvaljujući novom načinu gospodarenja otpadom u sljedeće dvije godine omogućit će se izgradnja učionica za 25.000 djece.

Pogledajte kratki BBC-jev video koji potpisuju Daniel South i Eric Biantuadi.

Izvor:Mrezamira.net