Naslovnica Istaknuti članci Obnova američke diplomatije širom svijeta na čelu sa Blinkenom

Obnova američke diplomatije širom svijeta na čelu sa Blinkenom

Znam da State Department u koji danas ulazim nije isti onaj koji sam napustio prije četiri godine. Mnogo se toga promijenilo, svijet se promijenio, kaže Blinken

59
Foto: EPA

Antony Blinken obećao je nakon preuzimanja dužnosti američkog državnog sekretara da će nova administracija popraviti veze s globalnim partnerima.Kazao je da će pokazati da može voditi SAD, istovremeno se baveći klimatskim promjenama, demokratijom i drugim složenim pitanjima.

“Svijet nas trenutno pažljivo promatra. Žele znati možemo li izliječiti svoju naciju. Žele vidjeti hoćemo li ih snažno voditi. Hoćemo li dati prednost diplomatiji sa našim saveznicima i partnerima kako bismo se suočili s velikim izazovima našeg vremena “, rekao je.

Klimatske promjene

Kao izazove naveo je pandemiju koronavirusa, klimatske promjene, globalnu ekonomiju, prijetnje demokratijama, borbe za rasnu ravnopravnost te sigurnost.

Politika prošlog predsjednika Donalda Trumpa “America First” narušile su tradicionalne strateške saveze Washingtona. Napad Trumpovih pristalica na američki Capitol 6. januara dodatno je narušio američki položaj u svijetu.

Blinken je rekao da State Department mora raditi na uspostavljanju jedinstvenog fronta sa saveznicima kako bi se suprotstavio izazovima.

“Znam da State Department u koji danas ulazim nije isti onaj koji sam napustio prije četiri godine. Mnogo se toga promijenilo, svijet se promijenio”, zaključio je Blinken.

Inače, saradnja Blinkena sa predsjednikom SAD-a Josephom Bidenom datira još iz vremena u kojem je Biden predsjedavao Odborom za vanjske poslove u Senatu SAD-a prije 20 godina i gotovo se nije prekidala. Blinken je iskusan diplomat koji je služio u Bijeloj kući za administracija Billa Clintona i Baracka Obame. Za vrijeme Billa Clintona radio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost i pisao vanjskopolitičke govore. 

Kod predsjednika Obame dogurao je do pozicije zamjenika državnog tajnika, a obnašao ju je od 2015. do 2017. godine. Za Obamine administracije Blinken je smatran jednim od najutjecajnijih ljudi. Kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za sigurnost tada potpredsjednika Bidena. Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine Blinken je bio glavni Bidenov savjetnik za vanjsku politiku.

Za upotrebu vojne sile

U posljednjih nekoliko godina Blinken je bio angažiran na CNN-u kao analitičar za vanjsku politiku. Analitičari ga smatraju intervencionistom jer je u većini vanjskopolitičkih tema često zagovarao upotrebu vojne sile. Jedan od rijetkih slučajeva u kojima su se Blinken i Biden razilazili zbio se 2011. godine, u vrijeme pokretanja vojne intervencije na Libiju, kada se Biden zalagao za oprezniji pristup. Međutim u njegovu slučaju ni briga o ljudskim pravima nije tek floskula, što bi u prvom redu moglo značiti zatezanje odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Blinken je rođen u židovskoj obitelji u New Yorku, a njegov očuh preživio je Holokaust. Takvo obiteljsko zaleđe sigurno je utjecalo na njegovo zalaganje za bezuvjetnu pomoć SAD-a Izraelu i tu ne bi trebalo biti velikih promjena u odnosu na Trumpovu administraciju.