Naslovnica Ekologija Od reciklirane plastike proizvode cipele, namještaj…

Od reciklirane plastike proizvode cipele, namještaj…

U svijetu se svake minute proda oko milion plastičnih boca

217
Jedan od popularnih ekoloških projekata

Plastična boca u prosjeku se koristi 15 minuta, a treba joj oko 200 godina da se raspadne. U svijetu se svake minute proda oko milion plastičnih boca, a samo 9% iskorištene plastike se reciklira, 12% bude spaljeno, a ostatak završi na deponijama ili u okeanu. Zbog toga mikroskopske komade plastike nalazimo u pitkoj vodi, u tijelima životinja, ali i ljudi.

Portal „Bright Side“  je pobrojao nekoliko uspješnih i popularnih ekoloških projekata koji doprinose smanjenju zagađenja planete plastičnim otpadom.

1.   Kompanija „ Rothy“ proizvodi cipele od recikliranih plastičnih boca. Dodatnu popularnost su stekli nakon što ih je nosila Meghan Markle priliko posjete Australiji. Iz ove kompanije tvrde da su dosad reciklirali 25 miliona plastičnih boca.

2.   Nizozemska firma „EcoBirdy“ pretvara slomljene i odbačene plastične igračke u zanimljiv namještaj. Osim toga pokrenuli su i edukativni projekt o šteti koju nanosi plastika te su u vrtiće postavili posebne kontejnere u kojima djeca mogu ostaviti svoje slomljene igračke. Ova firma je dosad reciklirala 25 tona plastičnih igračaka.

3.   Još jedna nizozemska firma postala je poznata po upotrebi otpada. Kompanija „PlasticRoad“ od reciklirane plastike proizvodi konstrukciju modula za izgradnju cesta i biciklističkih staza. Mnogo je lakše i jeftinije graditi ceste pomoću ovih modula jer su lakši od asfalta i lako se međusobno pričvršćuju. 

4.   Brazilska kompanija „Muzzicycles“ proizvodi okvire za bicikle koji su izrađeni od recikliranih plastičnih boca. Za izradu jednog okvira potrebno je 200 boca, što ga čini lakšim i jeftinijim od običnog okvira. Firma za ovaj bicikl daje 100 godina garancije.