Naslovnica Istaknuti članci Ona je najmlađa samostalna milijarderka u svijetu, a sve je počelo kad...

Ona je najmlađa samostalna milijarderka u svijetu, a sve je počelo kad je tužila dečka

Također je postala najmlađa žena koja je izvela inicijalnu javnu ponudu svoje kompanije na berzi u Sjedinjenim Američkim Državama, u 31. godini

86

Whitney Wolfe Herd nema sjedište u Silicijumskoj dolini. Ona nema diplomu iz nauke i nije sakupila milijarde od ulagača. Ipak, Whitney je postala najmlađa samostalna žena milijarder u svijetu nakon što je prošle sedmice izašla na berzu sa svojom kompanijom “Bumble”.

Također je postala najmlađa žena koja je izvela inicijalnu javnu ponudu svoje kompanije na berzi u Sjedinjenim Američkim Državama, u 31. godini.

Mali procenat žena

Ovaj korak je bio presudan ne samo za njen biznis već i za preduzetnice generalno. Vrijednost akcija njene aplikacije za sastanke “Bumble” skočila je u četvrtak 11. februara za 64 odsto (sa 43 na 76 dolara), da bi u petak porasle za još sedam odsto i pretvorile Vitni u najmlađu svjetsku miljarderku koja je samostalno stekla svoje bogatstvo.

Prema “Bloombergu”, od 500 najbogatijih ljudi u svijetu manje od pet odsto su preduzetnice.

Njen dionički udeo od skoro 12 odsto u kompaniji u četvrtak je bio “težak” 1,6 milijardi dolara, navodi “Forbes”. Ona posjeduje 21,54 miliona akcija što je 11,6 odsto kompanije.

Osnovala je “Bambl” 2014. u Ostinu, Teksas, nedugo nakon što je tužila prethodnog poslodavca – “Tinder” – za seksualno zlostavljanje. Tvrdila je da je joj njen bivši šef i dečko Justin Matin slao prijetnje, pogrdne poruke i ukinuo njenu titulu koosnivača “Tindera”. Kompanija je porekla njene navode, a slučaj je, kako navodi “Forbes”, riješen brzo i u privatnosti. Navodi se da je primila preko milion dolara plus akcije u okviru pogodbe.

Whitney je u intervjuu 2016. tvrdila da je ona smislila ime “Tinder”.

– Igrali smo se sa gomilom riječi. Tinder je grmlje koje rasplamsava plamen. Da budem iskrena, ne čini me genijem niti mudracom to što sam došla na tu ideju. Mislim, izvadite rječnik i bilo ko u sobi je mogao da dođe do nje – rekla je ona.

Po odlasku iz “Tindera” Vitni je sarađivala sa Andrejem Andrejevim, ruskim milijarderom iz Londona koji je pravio uspješne onlajn aplikacije za sastanke za evropsko i južnoameričko tržište, kako bi pokrenula “Bumble”.

Prvi korak

Na “Bumblu” samo žene mogu prve kontaktirati muškarca za kojeg su zainteresovane, što ga razlikuje od “Tindera” i drugih aplikacija za sastanke. Ideja je bila da se žene ohrabre da donose sopstvene izbore i same načine prvi korak. I uspjelo je – “Bumble” je postao ime čak i na tržištu prepunjenom aplikacijama za sastanke, navodi 9news.com.au. Sada ova kompanija nudi šire usluge, uključujući biznis interakcije (Bumble biz) i nalaženje prijatelja (Bumble BFF).

Ovo je bilo strmovito putovanje za Whitney, ali je zato “Bambl” napravio pometnju tokom prve inicijalne ponude.

“Forbes” ukazuje da je “Bumble” također tek druga velika aplikacija za sastanke koja je iznela inicijalnu javnu ponudu.

U privatnom životu, Whitney je udata za naftaškog nasljednika, kojeg je upoznala na skijanju u Aspenu 2013. Vjenčali su se četiri godine kasnije. Par ima jedno dijete.