Naslovnica Vijesti Općina Centar ustupa na korištenje stanove štićenicima Doma na Bjelavama

Općina Centar ustupa na korištenje stanove štićenicima Doma na Bjelavama

Potpisan protokol o izdvajanju 10.000 KM iz općinskog budžeta za nabavku kreveta i madraca za tri odjeljenja Doma

191
Smailbegović i Ajnadžić: Nastavak saradnje (Foto: Fena)

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Kantonalne javne ustanove “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” na Bjelavama Tarik Smailbegović potpisali su danas protokol o izdvajanju 10.000 KM iz općinskog budžeta za nabavku kreveta i madraca za tri odjeljenja Doma na Bjelavama.

Smailbegović je kazao da potpisivanje protokola predstavlja nastavak njihove uspješne saradnje, te da će ova sredstva iskoristiti za nabavku 50 dječijih krevetića sa madracima.

– Prošle godine su nam također obezbijedili sredstva za obnovu određenih prostorija u Domu i svake školske godine zahvaljujući Općini Centar dobijamo besplatne đačke užine za našu djecu u osnovnoj i srednjoj školi. Također u dosta projekata, koje realizuju općinske javne ustanove Centar za sport i rekreaciju i Centar kulture i mladih, aktivno su uključeni naši štićenici – dodao je Smailbegović.

U prostorijama ovog doma danas je potpisan i protokol o saradnji s ciljem osiguravanja pomoći u rješavanju egzistencijalnih pitanja djece i omladine bez roditeljskog staranja. Kako je kazao načelnik Ajnadžić, radi se o pilot projektu na koji je saglasnost dalo i Općinsko vijeće Centar, a cilj mu je stvaranje uslova za osnaživanje socijalnog statusa ove djece sa njihovim punoljetstvom, posebno u bližim rodbinskim vezama, koji će život nakon Doma nastaviti u stanovima koje će im Općina Centar ustupiti na korištenje za simboličnu cijenu i pod stručnim nadzorom osoblja iz Doma Bjelave.

 – Sada imamo spremnu jednu stambenu jedinicu, dok u perspektivi planiramo izdvojiti još dvije za pomenutu namjenu. Ovo je jako važno kako bi djecu uključili u bolje društvene tokove. Također za štićenike ovog doma možemo obezbijediti prvo radno iskustvo u Općini Centar, kao podršku njihovoj socijalnoj inkluziji – izjavio je Ajnadžić.

U KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” na Bjelavama boravi 96 djece bez roditeljskog staranja i 60 uposlenih, saopćeno je iz Općine Centar.