Naslovnica Vijesti Općinski sud u Mostar po drugi put odbio zahtjev Vlade za obustavu...

Općinski sud u Mostar po drugi put odbio zahtjev Vlade za obustavu štrajka medicinara

90

Općinski sud u Mostaru ponovo je odbio prijedlog Vlade HNK-a za privremenu mjeru zabrane održavanja generalnog štrajka zdravstvenih radnika, potvrdili su danas predstavnici sindikata koji okupljaju medicinare u tom kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ivica Anić zadovoljan je posljednjom sudskom odlukom, kazavši da su sindikati od početka vjerovali sudovima, a danas se potvrdilo da je to i s razlogom.

“Odmah smo uputili poziv za pregovore u skladu sa potpisanim protokolom i našom zajedničkoj izjavom, potpisanom nakon nedavnog sastanka. Hvala advokatima Paponji i Bunozi, od danas smo potpuno uvjereni da su otklonjene sve prepreke i da više ništa ne može zakočiti pregovore. Očekujemo da sjednemo već u ponedjeljak i pregovaramo, jer je sasvim jasno da trpe pacijenti. Imamo eskalaciju stanja i moramo hitno reagovari“, izjavio je Anić.

Predsjednik Sindikata zdrvastvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković zadovoljan odlukom suda, rekao je da je Kantonalno pravobranilaštvo ovim doživjelo potpuni fijasko, te da su pali u vodu svi “sramni“ pokušaji ministra Gorana Opsenice i njegovog zamjenika Antonija Vujice.

“Cijelo vrijeme su radili protiv zdravstvenih radnika s namjerom da sebi osiguraju bolju poziciju i uguše naš štrajk. Danas im šaljemo poruku da se mane tih poslova i počnu raditi u skladu sa zakonom. Dosad su sve radili mimo zakona. Pozivam na odgovornost i ministra Opsenicu, i Vladu, i Skupštinu koja je dužna Vladi narediti da nas pozovu i da odmah započnu pregovore. Ako nastave djelovati kao što su do sada ozbiljno će se ugroziti zdravstveni sistem, a za to će isključivi krivci biti ministar Opsenica, njegov asistent Vujica i ostali pomagači. Oni ovim potezima nastoje prikriti svoju nesposobnost“, tvrdio je Vuković.

Na kraju je najavio i podnošenje krivične prijave protiv ministra Opsenice, tvrdeći da je on u ovom slučaju i krivično odgovoran.