Naslovnica Istaknuti članci OTKRIVAMO: Kupovina stana od 195.000 KM otkrila zašto je Hočko upitan šef...

OTKRIVAMO: Kupovina stana od 195.000 KM otkrila zašto je Hočko upitan šef sindikata

Dio novca za kupovinu stana iskorišten od Sindikata Doma zdravlja u Sarajevu, a da nisu znali za taj poslovni potez * Da li je Kantonalni sindikat imao legitimaciju potpisivati Kolektivni ugovor sa Vladom na osnovu lažnog prikazivanja broja članova svih domova zdravlja

2631

Priča o dva sindikata u Kantonu Sarajevo koji okupljaju radnike u zdravstvenom sektoru – jedan ljekare, drugi i ljekare i sve druge – kao da ne interesira ni vlast ni javnost. Toliko je važnih faktora u pitanju, a opet…niko ništa. U suštni, riječ je o zakonu i pravilima. A ne poštuju se.

Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu osnovan je 2014. godine, a Sindikat doktora medicine i stomatologije KS dvije godine kasnije. Proizilazi da je Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu osnivač kantonalnog sindikata, iako to, istina, nigdje ne piše.

Faksimil notarskog ugovora o kupovini stana: Potpis samo jednog sindikata

Sindikat Doma zdravlja u Sarajevu, ima oko 500 redovnih članova i nikada nije postao podružnica Kantonalnom sindikatu koji ima oko 250 članova (ipak je, prema našim saznanjima, godišnje od Sindikata Doma zdravlja dobivao uplate od cca. 115.000 KM).

Dva sindikata nikada nisu potpisali ugovor o saradnji koji bi definirao prava i obaveze i uzajamne odnose, niti je proveden postupak pridruživanja. Jednostavno, nastavili su zasebno djelovati. U međuvremenu je Kantonalni sindikat osnovao svoje podružnice.

Dva sindikata i dva pravna lica

Sve ove formalno-pravne nejasnoće došle su do izražaja kada je Kantonalni sindikat u januaru za 195.000,43 KM na Otoci u objektu Meandar kupio stan za poslovni prostor bez saglasnosti i znanja Sindikata Doma zdravlja u Sarajevu. Dio novca za kupovinu iskorišten je od Sindikata Doma zdravlja u Sarajevu. No, kada je stan trebalo uknjižiti, pokazalo se da vlasnička prava dijele dva zasebna pravna lica – dva sindikata – a na kupoprodajnom ugovoru stajao je samo jedan potpis – advokata po punomoći Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, na čijem čelu je prim. dr. Izet Hočko.

Čemu pritisci

Prema navodima našeg sagovornika, potom su uslijedili pritisci kantonalnog sindikata na Sindikat Doma zdravlja u Sarajevu da oni postanu podružnica i da ugase svoju Skupštinu, a situacija je kulminirala 8. februara. Tada su na Skupštinu članova Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu nepozvani upali prim. dr. Izet Hočko i dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Faksimil Odluke o osnivanju Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja 2014.: Hočko predsjednik
Faksimil Odluke o imenovanju Hočka za predsjednika kantonalnog sindikata u novembru 2016.

“Htjeli su preuzeti Sindikat JU Dom zdravlja koji pokušavaju ugušiti da bi se sakrio skandal oko kupovine stana. Predsjednica Skupštine Sindikata Doma zdravlja Neira Šeta brutalno je izvrijeđana jer je ‘drugoj strani’ ponudila da naprave ugovor o saradnji, te je i smijenjena. Tu se još od prim. dr. Zdravka Margete, koji je formalno trebao biti razriješen da bi se imenovao njegov nasljednik, tražilo da potpisuje izvještaje iz 2018. i 2019. godine i stave pečati za ovjeru raznih dokumenata… Toliko su bili naporni da su Margetu tražili po cijelom gradu. Hočko se postavio tako da praktično trebamo nestati kako bi se prikrio skandal oko kupovine stana u jeku pandemije. To bi se moglo i desiti ako se ne uputi žalba ili prijava nadležnom ministarstvu”, priča nam jedan od sudionika sjednice Skupštine, te dodaje da bi se narednih dana trebala održati vandredna na kojoj će biti donesena odluka o tome da Sindikat postane podružnica kantonalnom sindikatu ili da se barem zasad definiraju uvjeti budućeg ugovora o saradnji.

Naš sagovornik dodatno ističe sumnje u način na koji Hočko raspolaže pečatima i dvjema biznis bankovnim karticama!?

Epilog ovog spora dva sindikata još se čeka, kao i odluka o tome kako će se riješiti vlasništvo nad kupljenim stanom.

Hočko: Koga zastupa?

Nadalje, u ovoj temi, uistinu pravoj aferi kojom se Vlada KS već dugo uopće ne bavi, pravo pitanje je legitimitet. I dodatno, legitimitet onih koji su sklapali dogovore i potpisivali ugovore sa Vladom KS – da li je Kantonalni sindikat imao legitimaciju potpisivati Kolektivni ugovor sa Vladom na osnovu lažnog prikazivanja broja članova svih domova zdravlja, jer u sastavu nemaju 500 članova Sindikata Doma zdravlja Sarajevo!? A za vrijeme pregovora su prikazivali i njih, te je i za njih stavljen potpis na Kolektivni ugovor i to dva puta!

Plaće ljekara i drugih

Naime, predsjednik kantonalnog sindikata može biti neko ko dolazi iz podružnice, a Hočko je tu došao iz drugog sindikata – drugog pravnog lica – s kojim nema ugovor koji to regulira. Slijedi da Hočko nije ovlašten za pregovaranje ispred 500 članova Sindikata Doma zdravlja. Možda čak ni ispred ostalih na nivou KS jer je došao na predsjedničko mjesto iz drugog sindikata koji nije podružnica kantonalnog?

“Hočko je taj koji je 2018. godine sa Fortom i Konakovićem pregovarao o Kolektivnom ugovoru kada je u novembru te godine i potpisan. Tada Vlada nije provjeriila s kim potpisuje Kolektivni ugovor, niti su se zanimali za to je li Hočko legitimni zastupnik svih nas”, pojašnjava naš sagovornik.

Forto i Konaković: Šta će biti sa koeficjentima?

Ispostavilo se, pojašnjava on, kako se praktično radi o fiktivnom potpisniku, sve je objavljeno u Službenim novinama, a ni Edin Forto tadašnji i aktuelni premijer KS ni Elmedin Konaković, čelnik NiP, nisu utvrdili činjenice.

“Još gore, čini se da u Vladi KS nemaju volje da se situacija riješi, odnosno, da se izjednače prava svih radnika zaposlenih u zdravstvu kako to i zakon nalaže”, priča nam jedan od uposlenika doma zdravlja.

Kolektivni ugovor, kojim je povećan koeficijent za plaće ljekarima, ali ne i drugim radnicima, oboren je na sudu, sve do Ustavnog suda (pravosnažnost se očekuje ovih dana).

Selimić: Dostavio informaciju

Štrajk medicinskih radnika koji traže da se, kako to i zakon nalaže, ujednače koeficijenti u odnosu 1:2 i 1:4, traje već 16 mjeseci. Tvrde da Vlada KS ne pregovara sa njihovim jedinim legitimnim zastupnikom, predsjednikom Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS prim. dr. Edom Selimićem, navodeći da se nije obraćao za susrete, a ipak jeste. 

“Dr. Selimić je jedini reprezentativan da pregovara i stavlja potpise na bilo koje dokumente jer je kantonalni sindikat izgubio reprezentativnost na sudovima. I da nije bilo tih tužbi, ostaje pitanje legitimacije jer su lažno prikazali da nas sve zajedno zastupaju. Vlada bi trebala imati tu činjenicu na umu. Valja im sad progutati knedlu i postupiti po zakonu! Mogu naći načina, a cijela ova situacija može se legalizirati. Mi odustati nećemo”, govori naš sagovornik.

Kaže da Vlada KS ima obavezu da provede sudske presude u vezi tužbi zbog Kolektivnog ugovora i za to postoje rokovi koji se moraju ispoštovati.

Hoće li?

I… ko će provjeriti legalnost kupovine stana?

(nastavlja se…)