Naslovnica Kult Magazin Otvorena izložba plakata “Free Patrick Zaki”

Otvorena izložba plakata “Free Patrick Zaki”

Izložba je nastala kao proizvod međunarodnog konkursa sa temom odbrana ljudskih prava, u ovom slučaju prava Patrika Zakija. Patrik Zaki je egipatski student koji je studirao u Italiji. Nakon što je diplomirao i vratio se u domovinu, tamo su ga dočekali i optužili da krši zakon. A njegova “kršenje” zakona je bila samo odbrana prava žena i izražavanje mišljenja na društvenim mrežama

156

Izložba plakata “Free Patrick Zaki” otvorena je večeras u  galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru 37. Festivala Sarajevska zima.

Sarajevo se tako pridružilo inicijativi za oslobađanje studenta Patricka Zakija izložbom 30 najboljih plakata. U žiriranju i izboru najboljih radova  učestvovala je grafička dizajnerica i aktivistica za ljudska prava Miomirka Mila Melank.

– Izložba je nastala kao proizvod međunarodnog konkursa sa temom odbrana ljudskih prava, u ovom slučaju prava Patrika Zakija. Patrik Zaki je egipatski student koji je studirao u Italiji. Nakon što je diplomirao i vratio se u domovinu, tamo su ga dočekali i optužili da krši zakon. A njegova “kršenje” zakona je bila samo odbrana prava žena i izražavanje mišljenja na društvenim mrežama – kazala je Melank.

Izložba se odvija u saradnji sa  Poster For Tomorrow organizacijom sa kojom Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH ima višegodišnju saradnju. Poziv “Free Patrick Zaki, prisoner of conscience”  je bilo specijalno izdanje Konkursa za plakat koji su organizovali Amnesty International Italia, Conversazioni sul futuro, Diffondiamo idee di valore u saradnji sa Alma Mater Studiorum – University of Bologna, Articolo 21 Association, Human Rights Festival i uz podršku međunarodnih institucija i organizacija.

– Do sada je zahvaljujući toj saradnji postavljeno više od 10 izložbi u Bosni i Hercegovi. Tema su uvijek neko od ljudskih prava. Ja sam posljednjih godina učestvovala u dva navrata u žiriranju tih radova, a bude ih i nekoliko hiljada. U svijetu postoji tendencija da se grafički dizajneri bave temama koje su važne za ljudska prava i građane i građanke svijeta. Ponosna sam što su na konkursu učestvovali i naši dizajneri, a radovi Emine Lagumdžije i Harisa Jusovića su među 30 najboljih. To je značajno dostignuće I pokazuje da imamo odličnu akademiju i dizajnere koji su svojim kvalitetom u rangu sa kolegama iz svijeta – istaknula je Melank.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić se zahvalio Muzeju književnosti što su svom prostoru postavili izložbu od izuzetne važnosti za bh. javnost.

– Ljudska prava su uvijek zanimljiva i široka tema. O ljudskim pravima su napisane I usvojene brojne konvencije i deklaracije, ali su nažalost u najvećem dijelu svijeta i dalje neprovodive. Zato je neophodno revno skretati pažnju na svako kršenje – kazao je Spahić