Naslovnica Istaknuti članci Otvorena izložba u galeriji MAK – Umjetnici bez osjeta sluha nadoknađuju to...

Otvorena izložba u galeriji MAK – Umjetnici bez osjeta sluha nadoknađuju to srcem

Iz Udruženja su naveli da žele skrenuti pozornost javnosti na nužnost integriranja gluhe osobe u sve segmente društva i doprinijeti naporima za poboljšanje života gluhih osoba.

219
Izložbu otvorila Merima Pamuk, predsjednica Skupštine Udruženja

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je održana izložba kreativne radionice „Umjetničke duše u tišini“ Udruženja gluhih Kantona Sarajevo.

Na jednodnevnoj izložbi je predstavljeno četrdesetak radova sedam gluhih umjetnika. Rađeni su različitim tehnikama, a podijeljeni u dva segmenta. Radovi nastali u likovnom ateljeu Udruženja su rađeni u tehnikama slikanje na svili, akril i ulje na platnu.

Članovi Udruženja gluhih KS na otvorenju izložbe u galeriji MAK

Drugi segment čine radovi nastali u okviru hobi radionice kao što su ručni rad, izrada nakita i dekupaža, izrada suvenira te sitnih ukrasnih predmeta od različitih materijala.

Cilj ovih radionica je afirmacija umjetničkog izražavanja gluhih osoba i omogućavanje gluhima da pokažu svoj talenat u najboljem svjetlu. Iz Udruženja su naveli da žele skrenuti pozornost javnosti na nužnost integriranja gluhih osoba u sve segmente društva i doprinijeti naporima za poboljšanje njihovog života.

– Postoji velika potreba za likovnim izražavanjem osoba koje nemaju mogućnosti čuti zvukove prirode ili galamu grada. No, te osobe svu tu milozvučnost naslute bojom i iskrom umjetničkog zanosa, preobražavaju motive po mjeri svoga senzibiliteta, a promatrati svijet bez osjeta sluha, komunicirati samo okom, a dakako i srcem, za slikara i izrađivača nakita i dekupaža je veliko rastrerećenje gdje mogu iskazati svoje emocije kroz izrade umjetničkih radova – poručila je na otvorenju izložbe predsjednica Skupštine Udruženja gluhih KS Merima Pamuk.

Gluhe i nagluhe osobe imaju smanjenje mogućnosti u govoru kao socijalnoj komunikaciji i ne mogu čujućoj društvenoj zajednici prezentirati postignuća svog umjetničkog djelovanja bez rada Udruženja koja svojim aktivnostima želi predstaviti i promicati kulturu gluhih i nagluhih osoba kroz svoje programe, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

– Svojim radom želimo ukloniti društvene barijere s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe, a organiziranjem različitih aktivnosti kojima nastojimo motivirati svoje članove za umjetničkim i kreativnim izražavanjem. Organizacijom različitih manifestacija i izložbi želimo educirati i senzibilizirati javnost o našim potrebama, i još mnogo više jer iza pojma kulture gluhih i nagluhih  osoba ne stoji samo umjetnost, već sve ono što čini kulturu i običaje jednog naroda – objasnila je Jadranka Sidro, sekretar Udruženja gluhih Kantona Sarajevo i voditelj ovog projekta.

Izložba je bila prodajnog karaktera, a pokrovitelj je JU BH Pošta.

Udruženje gluhih Kantona Sarajevo postoji od 1951. godine, a zvanični datum osnivanja je 4. avgust 1952. godine. Od dana osnivanja do danas organizacija je vodila brigu o potrebama, interesima i pružala razne vidove pomoći iz svih sfera života gluhim i nagluhim osobama. Danas u izmjenjenom stanju, pod drugim nazivom, ali sa istim ciljevima i zadacima djeluje Udruženje gluhih Kantona Sarajevo.

Od dana osnivanja do danas registrovano je 880 gluhih i nagluhih. Od ovog broja aktivnih članova je 240.

U okviru udruženja djeluju  Aktiv žena, omladine, penzionera i KUD “Mladost”  te služba tumača znakovnog jezika.