Naslovnica Kult Magazin Otvorena umjetnička instalacija ‘Roses are Red’ Amine Avdić

Otvorena umjetnička instalacija ‘Roses are Red’ Amine Avdić

Instalacije je otvorena u okviru ovogodišnjeg 26. izdanja Modula Memorije

51

Umjetnička instalacija “Roses are Red” autorice Amine Avdić otvorena je u prostoru Crvenog krsta u Sarajevu.Riječ je o multimedijalnoj instalaciji koja će svim zainteresiranim biti dostupna na online platformama Festivala MESS.

Autorica je navela da naziv instalacije predstavlja jednu osnovnu misao i cijeli koncept izložbe je da se vratimo bazičnom razmišljanju u ludom vremenu u kojem se nalazimo još od prošle godine.

Instalacije je otvorena u okviru ovogodišnjeg 26. izdanja Modula Memorije.

Modul memorije je jedan od programa J.U MES koji je prvi put realiziran 1996. godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetničkog izraza. Programi se realiziraju u sljedećim oblastima: književnost, film i pozorište, likovna umjetnost, fotografija, novi mediji, a održava se svake godine od 6. aprila do 9. maja.

Kao kulturološki projekat koji je direkcija J.U. MESS pokrenula 1996. godine Modul memorije imao je za cilj da animira javnu debatu o sljedećim pitanjima: “Kako je moguće da se današnje vrijeme, u ujedinjenoj Evropi, donosi genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog nasljeđa? Kako je moguće da smo istovremeno svjedoci izuzetnog tehnološkog razvoja i destrukcije koju progres stvara? Kako se odbraniti od toga? Kakav je efekat svega toga na umjetnost?” Osnovni cilj ovog kulturološkog projekta bio je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost BiH, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u periodu opsade grada.

Projekat se posebno fokusira na umjetnost kao spoj estetskog i etičkog.