Naslovnica Svijet Padaju prihodi Trumpovih hotela

Padaju prihodi Trumpovih hotela

101

Prihodi najpoznatijih hotela bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pali su prošle godine, kada je pandemija virusa korona snažno pogodila privredu, pokazuje finansijski izvještaj objavljen u srijedu, posljednjeg dana njegovog mandata.

Trumpov “International Hotel” u Washingtonu je zaradio 15.1 milion dolara u 2020. i u prve tri sedmice 2021. godine, pokazuje Trampov izvještaje. To je 62.7 odsto manje nego 2019.

Slično je i s Trumpovim nekretninama u Las Vegasu kojima je prihod pao 60.5 odsto na 9.2 miliona i s njegovim golf igralištem na Floridi, T”rump National Doralom” čiji su prihodi za 42.7 odsto manji i iznose 44.2 miliona dolara.

Mar-a-Lago u plusu

Rijetka svjetla tačka je Trumpov klub Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi, gdje će živjeti nakon što je otišao iz Washingtona. Prihodi tog resorta, u kojem je Trump povremeno primao političke saveznike i strane uzvanike, skočili su prošle godine 13 odsto na 24.2 miliona dolara.

Redovan finansijski izvještaj koji je Trump morao ispuniti nudi jedan od najpotpunijih uvida u finansije nekretninskog milijardera koji je uporno odbijao da objavi svoje poreske prijave, uprkos tome što je to bila uobičajena praksa ranijih predsjednika.

Mora vratiti pet kredita

U izvještaju na 79 stranica navedene su pojedinosti od udjela u kompanijama do toga koliko je novca primio kao član Screen Actors Guilda, udruženja filmskih i televizijskih radnika i izvođača. Ono uključuje i poklone koje je Trump dobio kao predsjednik, među njima pojas Ultimate Fight prvenstva vrijedan 650 dolara koji je dobio od Kolbija Kovingtona, borca i Trumpovog pristalice, prenosi Index.hr

Izvještaj sadrži i obaveze Trumpovih kompanija, uključujući pet kredita od kojih je svaki vrijedan najmanje 50 miliona dolara. Većina njih dospijeva u iduće četiri godine.