Naslovnica Svijet Papa Franjo okončao historijsku posjetu Iraku, obećao posjetiti i Liban

Papa Franjo okončao historijsku posjetu Iraku, obećao posjetiti i Liban

79

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo po završetku posjete Iraku kazao je da je ona imala historijski karakter i poruku mira.

Papa Franjo je od petka posjetio više iračkih gradova, predvodio molitve pred desetinama hiljada Iračana i u Najafu se sastao s vodećim šijitskim učenjakom ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Papa je novinarima koji su pratili njegovu posjetu tokom povratka avionom kazao kako je sastanak sa vodećim šijitskim učenjakom Al-Sistanijem bio nalik onom sastanku iz 2019. godine kada je sa sheikhom Al-Azhara Ahmedom al-Tayyibom u Abu Dabiju potpisao deklaraciju o “Bratstvu čovječanstva“.

“Vjerujem da ti sastanci imaju univerzalnu poruku. Dužnost mi je bila da tokom ove posjete vidim velikog i mudrog čovjeka koji je život posvetio Bogu. To vam postane jasno tek kada poslušate tog čovjeka“, kazao je papa.

Na upit da li je bilo ispravno da Irak posjećuje u jeku pandemije COVID-19, papa Franjo je kazao da je tu odluku donio razmotrivši sve rizike i uz molitvu.

Papa je također kazao da je obećao da će posjetiti i Liban, a da ne namjerava posjećivati Siriju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je večeras nastavio papinsku tradiciju da šalje telegrame liderima zemalja čije zračne prostore koristi tokom avionskog leta.

Na povratku iz Iraka, papa Franjo je prvi telegram uputio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Upućujem vam lijepe želje pri ulasku u turski zračni prostor na povratku iz posjete iz Iraka u Rim. Molim Gospodara da blagoslovi vas i turski narod“, naveo je papa Franjo u telegramu.