Naslovnica Istaknuti članci Pet majki zajedno u borbi za osmijehe i dobrobit ugrožene djece u...

Pet majki zajedno u borbi za osmijehe i dobrobit ugrožene djece u svijetu

87

Pet majki iz Turske, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Albanije se udružilo pod sloganom “Sretna djeca, sretan svijet“ i pomažu djeci u nevolji širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Uznemirene stanjem djece, posebno u izbjegličkim kampovima na globalnom nivou, majke su se okupile u Švicarskoj u januaru 2020. godine kako bi osnovale međunarodno udruženje “Za dječiji osmijeh“ (For Children Smile).

Predsjednica udruženja Emine Tas je za AA istakla kako je cilj te organizacije da dopre do djece kojoj je potrebna humanitarna pomoć, posebno onih mališana koji žive u zonama rata, sukoba, okupacije i katastrofa.

“Nakon što sam toliko puta svjedočila patnjama hiljada djece u zemljama koje su pogođene ratom i siromaštvom, odlučila sam učiniti nešto za njih. Majke poput mene iz različitih kultura okupile su se i osnovale smo udruženje”, rekla je Tas.

Istakla je da se udruženje zalaže za osiguranje primjene svih prava, bez izuteka, sadržanih u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

Udruženje je do sada identificiralo 100.000 djece u Siriji, 13.000 u Jemenu, 5.000 u Palestini i 1.500 u Aziji i Evropi, kojima je potrebna humanitarna pomoć, pomoć u obrazovanju, smještaju i slično.

Tulay Gokcimen, kopredsjedavajuća udruženja, pojasnila je da udruženje teži da dopre do djece koja žive u različitim regijama svijeta, posebno one u izbjegličkim kampovima.

Prema podacima UNHCR-a, od ukupnih 79,5 miliona djece, procjenjuje se da je 30-34 miliona njih među prisilno raseljenim licima širom svijeta.

Gokcimen je kazala da su, u saradnji s austrijskom humanitarnom organizacijom Rahma, prošle sedmice djeci u Libanu distribuirali zimsku pomoć, uključujući odjeću, igračke, pokrivače, higijenska sredstva i pakete hrane.

“Odlučile smo se da to uradimo nakon što smo saznali za situaciju u kojoj se nalaze palestinske i sirijske izbjeglica u libanskim kampovima” dodala je.

Tokom pandemije COVID-19, udruženje je djeci u Turskoj, koja su se suočila sa problemom pristupa online nastavi, distribuiralo tablete.

Tas je također kazala da je udruženje odlučilo da se aktivnije angažira i u pomaganju djeci u Jemenu, a posebno nakon što je UNICEF upozorio da se milioni jemenske djece suočavaju s prijetnjom gladi u jeku rata i pandemije.

“Ove godine, pored naših stalnih aktivnosti, planiramo i mnoge projekte humanitarne pomoći u Jemenu. Ti projekti uglavnom podrazumijevaju opskrbu hranom i higijenskim materijalom te osiguranja uslova za obrazovanje”, kazala je Tas.

Prema analizi koju su zajednički proveli Save the Children i UNICEF, pandemija je dovela do toga da se dodatnih gotovo 150 miliona djece nađe u višedimenzionalnom siromaštvu bez pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, smještaju, prehrani, sanitarnim uslovima ili vodi.