Naslovnica Lifestyle PET NAČINA ZA ČUVANJE HLJEBA: OVAKO VAM SE SIGURNO NEĆE OSUŠITI I...

PET NAČINA ZA ČUVANJE HLJEBA: OVAKO VAM SE SIGURNO NEĆE OSUŠITI I TRAJAT ĆE DUŽE

Koliko vam se puta desilo da vam ostane hljeba koji na kraju propadne te morate da ga bacite?

270

Mnoge domaćice ga drže u plastičnim kesicama, ali to nije baš dobar izbor.

Naime, u plastičnoj kesi ne postoji nikakav protok vazduha, pa će se u slučaju da ima vlage prije razviti buđ, odnosno hljeb će se prije pokvariti.

Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje:

U dobro zatvorenoj kutiji

Sjajno je rješenje bilo koja kutija koja može hermetički da se zatvori. Bitno je samo da u nju ne ulazi previše vazduha kako se hljeb ne bi osušio, a da ga opet ima dovoljno da ostane svjež.

Platnena kesica za hljeb

S obzirom na to da kutija ponekad možda nije praktična, u pomoć može da uskoči platnena kesica za hljeb.

Drvena kutija za hljeb

Drvena kutija je odlično rješenje, a može biti i zanimljiv ukras u kuhinji. Ali, imajte na umu – ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, hljeb najprije stavite u platnenu kesu, pa tek onda u kutiju.

Kesica za tost

Tvrdi i suhi tost možete da čuvate u papirnatoj kesici . Kad je jednom otvorite vodite računa da kada izvadite onoliko hljeba koliko vam je potrebno za obrok, zatvorite odmah kesicu kako ne bi ušao vazduh.

Peti dan – u rernu s njim

Ukoliko vam hljeb stoji već neko vrijeme, te je izgubio teksturu, stavite ga u zagrijanu rernu na nekoliko minuta. Na taj način će rerna izvući vlagu iz hljeba, te povratiti izgled i ukus.

Ali, zagrijavajte ga neposredno prije nego što želite da napravite sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli – bacite, savjetuju na portalu 1milionwomen.

Izvor:Hayat.ba