Naslovnica Vijesti Petrič: Imenovanje Šmita moralo se dogovoriti s Putinom

Petrič: Imenovanje Šmita moralo se dogovoriti s Putinom

Ono što bi trebalo biti urađeno i što vjerujem da Šmit i Nijemci razumiju jeste da trebate transformirati OHR-a u periodu od dvije-tri godine, zatvoriti ga i pune ovlasti dati Evropskoj uniji

69

Krajnje je vrijeme da Evropska unija preuzme ključne procese u Bosni i Hercegovini, poručio je u razgovoru za „Avaz“ bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch). Ističe da ga s te strane izuzetno raduje činjenica što Nijemac Kristijan Šmit (Christian Schmidt) treba postati novi visoki predstavnik.

– Vjerujem da je ovo dobar izbor i također je vrlo pozitivno vidjeti da Njemačka, najvažnija država, preuzima inicijativu. Prije nego što sam napustio BiH 2002. međunarodna zajednica je sebi zadala određene ciljeve, između ostalog, i kad da funkcija visokog predstavnika bude ukinuta. Plan koji smo jednoglasno bili usvojili, od Vašingtona do Moskve i ključnih evropskih zemalja, bio je da se zatvaranje OHR-a očekuje 2006. Istovremeno, naš cilj je bio da EU preuzme odgovornost, naravno, u bliskoj saradnji sa SAD. No, to se, nažalost, nije desilo – ističe on. 

Ovlasti dati EU

Ipak, Petrič napominje da je, umjesto kreiranja funkcionalne države i zatvaranja OHR-a, u BiH došlo do svojevrsne stagnacije koja je trajala skoro 15 godina. Stoga Petrič smatra da međunarodna zajednica mora pojačati svoj angažman u BiH.

Ono što bi trebalo biti urađeno i što vjerujem da Šmit i Nijemci razumiju jeste da trebate transformirati OHR-a u periodu od dvije-tri godine, zatvoriti ga i pune ovlasti dati Evropskoj uniji. EU ima jednu od najvećih misija na svijetu upravo u Sarajevu. EU ima veliko partnerstvo s BiH. To je ono što je potrebno, jer posljednjih 10 ili 15 godina OHR nije ostvarivao rezultate kao što je to prije bio slučaj – smatra Petrič.

Jedan od glavnih uzroka za ovo, napominje, treba tražiti i u bitno promijenjenoj geopolitičkoj situaciji u svijetu.

– Postoje novi igrači u regiji. Kina, Rusija, arapske zaljevske zemlje. Ova situacija se mora prihvatiti kao nova i ono što je potrebno jeste snažno EU vodstvo. Ja znam da Evropska unija nije djelovala dobro u prošlosti, ali sada sam puno uvjereniji da će se to desiti, uz podršku SAD, naravno, ali moramo naći novi način koji radi u BiH i tako da se može u konačnici priključiti EU – upozorava Petrič.

Ponašanje Rusije

Naglašava da je za EU u pogledu BiH ključni izazov trenutno ponašanje Rusije, ali da je izvjesno da će novi visoki predstavnik morati imati zeleno svjetlo i iz Moskve. 

Siguran sam da se razgovaralo s Putinom o BiH i novom visokom predstavniku. U suprotnom, on će biti promašaj. Nešto je moralo biti dogovoreno – naglašava Petrič za Avaz.

– Satler (Sattler) ima viziju i cilj da obnovi povjerenje i optimizam. To je neophodan preduvjet za uspjeh međunarodne intervencije u BiH. I EU tu mora biti najvažniji partner. Moramo podržati i sponzorirati ekonomski, idealistički, politički novu generaciju političara u Bosni. Želimo BiH u EU, a ne u Dejtonu ili Moskvi – navodi Petrič.