Naslovnica Istaknuti članci Pfizer dobio dozvolu u BiH, AstraZeneca i Sinovac i dalje na čekanju

Pfizer dobio dozvolu u BiH, AstraZeneca i Sinovac i dalje na čekanju

83

U FBiH i zvanično može započeti vakcinacija BioNTech/Pfizer vakcinom, dok su vakcine AstraZenece pristigle putem Covax mehanizma i dalje na čekanju kao i donirane vakcine Sinovac iz Turske.

Informacije su za N1 potvrđene iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su istakli u odgovru na upit N1 izdat je nalaz za Pfizer/BioNTech vakcinu (COVAX mehanizam).

Do ovog trenutka nije im dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu (COVAX mehanizam), a nisu zaprimili Zahtjev za kontrolu niti su im dostavljeni uzorci Sinovac vakcine (donacija Republike Turske).

Podsjetimo, prije četiri dana je Međunarodni aerodrom Sarajevo stigle vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

U spomenutom kontingentu stiglo je 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je bila prva isporuka za BiH putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ove vakcine biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu.

“Ovo će cjepivo biti proslijeđeno entitetima, odnosno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. Mi smo već pripremili i dostavili dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku”, rekla je Gudeljević, dodajući da bi trebalo stići i 26.400 doza vakcina AstraZenece.