Naslovnica Vijesti Planinari u pohodu na Jahorinu

Planinari u pohodu na Jahorinu

215

Sarajlije su proteklog vikenda odahnuli, nakon višednevnog smoga. Sunčano vrijeme s prilično čistim zrakom obradovalo je stanovnike glavnog grada. Još ljepše je bilo na okolnim planinama i izletištima gdje su ljubitelji prirode uživali u pješačenju, skijanju i drugim zimskim sadržajima.

Među onima koje je ugostila Jahorina protekle subote bila je i grupa od 50 planinara koji su u organizaciji sarajevskog HPD “Bjelašnica 1923” pohodili olimpijsku planinu.

Iz Rajske doline do najvišeg vrha Ogorjelice, počašćeni suncem, vedrim nebom, bjelinom i svježinom snijega, 35 planinara su uživali u  svakom koraku i pogledu na uređene ski staze i brojne skijaše, prenosi Fena.

Ogorjelica na 1.916 m nadmorske visine je najviši vrh Jahorine,  a u njegovoj blizini se nalazi i izlazna stanica ski šestosjeda. Sa Ogrojelice se pruža pogled na Golu Jahorinu, na padine Trebevića i Romanije prema sjeveru, Treskavice i Maglića prema jugu.

Iako je zimsko ozračje prvog februarskog dana bilo u svoj svojoj punoći, ipak se odnekud, ma šta to značilo, iz zraka, kosmosa, osjećalo proljeće. Pjesnik  Kahlil Gibran je napisao: Kad bi zima rekla “Imam u srcu proljeće, ko bi povjerovao?”. Oni koji su u subotu bili na Jahorini uvjerili su se da odista zima (do)nosi proljeće.

Uz moćnu ljepotu planine, čistinu i svježinu zimske bjeline, priroda uvijek i iznova potvrđuje svoju snagu i moć. Da pruži ugođaj, energiju, potakne na razmišljanje …

– Odavno nije bio ovako masovan pohod, i toliki interes planinara kao za subotnji izlet na Jahorinu. Čak 10-tak planinara nije moglo krenuti jer je broj mjesta zbog prijevoza bio ograničen na 50. A Jahorina je privukla još nekoliko planinara koji su automobilom stigli iz Hercegovina kako bi se pridružili sarajevskim planinarima na izletu do  Ogorjelice – rekla je u polasku na Jahorinu vodič Elza Babić.