Naslovnica Vijesti Pola Bosne na vakcinaciji u Srbiji

Pola Bosne na vakcinaciji u Srbiji

Od ranih jutarnjih sati zabilježene su gužve na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine sa Srbijom i to na prelazima Rača i Karakaj. Građani BiH privatno, ali i organizovano s firmama, odlaze na vakcinaciju u Beograd

97

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine iskoristio je i ovaj vikend za obavljanje procesa imunizacije u susjednoj Srbiji, a u Beogradu se od ranih jutarnjih sati mogu primijetiti velike gužve ispred punktova za vakcinaciju.

Od ranih jutarnjih sati zabilježene su gužve na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine sa Srbijom i to na prelazima Rača i Karakaj. Građani BiH privatno, ali i organizovano s firmama, odlaze na vakcinaciju u Beograd.

Građani BiH se danas vakcinišu na Begoradskom sajmu od 9 do 16 sati i počeli su pristizati od ranog jutra.

Ispred Hale 3 Beogradskog sajma gdje se građani mogu vakcinisati bez najave, zabilježen je veliki broj građana BiH koji su, zbog neadekvatnog odgovora vlasti na problem nabavke vakcina, odlučili iskoristiti mogućnost besplatne imunizacije u Srbiji.

Vakcinacijski punktovi na Beogradskom sajmu jutros su aktivni od 8 sati, a prema informacijama sa lica mjesta od nadležnih ljudi Sajma, veliki redovi stvorili su se i prije otvaranja samih punktova te je već tada više od hiljadu osoba čekalo u redu ispred Hale 3.

Vakcinacija građana, pored Hale 3 Beogradskog sajma, obavlja se i u Hali 11, ali kako ističu nadležni, na ovom punktu je zabilježena nešto manja gužva.

Iako su gužve zabilježene i prethodnih dana, s obzirom na dane vikenda, na Beogradskom sajmu se danas i sutra očekuje znatno veći broj građana iz susjednih zemalja prije svega Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Podsjetimo, za ulazak u Srbiju u ovom trenutku potreban je samo važeći bh. pasoš dok negativan PCR test nadležni organi u Srbiji trenutno ne traže.

Za samu vakcinaciju, nije potrebno ljekarsko uvjerenje, a kako smo se mogli uvjeriti i prethodnih dana, proces vakcinacije uključujući i administrativnu proceduru ne oduzima previše vremena.

Kako ističu građani koji su jutros obavili vakcinaciju, organizacija samog procesa imunizacije u Hali 3 protiče bez većih problema, a i pored velikih gužvi, cijeli proces je jednostavan i jasan.

Sama imunizacija uključujući i administrativnu proceduru koja podrazumijeva saglasnost za vakcinaciju, ljekarski pregled i popunjavanje podataka u IT centru u prosjeku traje oko 45 minuta.

Prema informacijama građana, nakon obavljene procedure dobija se potvrda o izvršenoj vakcinaciji.

Kada je u pitanju revakcinacija, ona se prema informacijama nadležnih ljekara obavlja nakon 12 sedmica, a svi građani koji su obavili vakcinaciju putem email adrese dobit će obavijest o tome kada je potrebno izvršiti revakcinaciju.