Naslovnica Istaknuti članci Popunjeni Covid odjeli sarajevskih bolnica

Popunjeni Covid odjeli sarajevskih bolnica

82

U Općoj bolnici Primarijus doktor Abdulah Nakaš zabilježen je najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije koronavirusa. Trenutno je u ovoj ustanovi na liječenju 127 pacijenata, od kojih je 6 na odjelu intenzivne njege. Na hospitalizaciju je primljeno 19 pacijenata, dok je jedan pacijent prebačen na Kliniku Podhrastovi. Iz Opće bolnice su saopćili da je Covid odjel popunjen. U posljednja četiri mjeseca na ovom odjeljenju je boravilo više od 800 pacijenata. 

Ministar zdravstva u Vladi KS i predsjednik Kriznog štaba Haris Vranić kazao je da podaci pokazuju povećan broj zaraženih virusom korona te zamolio stanovništvo da poštuju epidemiološke mjere jer je to jedini način zaštite i smanjenja opterećenja zdravstvenog sistema.  

– Još nema mjesta panici, ali za ozbiljost ima. Situacija je ozbiljna, nije alarmantna. Trenutno je u Općoj bolnici 127 pacijenata oboljelih od virusa korona, a u KCUS-u su 144 bolesnika pozitivna na virus korona, devet na respiratoru u jedinici Covid odjeljenja Klinike ‘Podhrastovi’. Kapaciteti Opće bolnice su popunjeni, KCUS će morati preuzeti ostale pacijente koji se budu javljali – naglasio je dr. Vranić na konferenciji za novinare.

U posljednjih pet dana registrira se, kaže, porast broja novozaraženih, a medicinski kadar je na izmaku snaga. Postavlja se pitanje i opskrljbljivanja bolničkih kapaciteta.

Kako naglašava dr. Vranić, Vlada KS osigurala je, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja, dva i pol miliona KM za nabavku vakcina protiv virusa korona.  

– Krenuli smo u kontakt sa distributerima, kroz javni poziv. Trenutno KS ima rezervirano 100.000 doza vakcina. Imamo u pričuvi još 100.000 vakcina. Međutim, čekamo državni nivo vlasti da odreaguje i da suglasnost da bismo mogli to provesti u djelo – naglasio je.

Kako naglašava, po podacima Zavoda za javno zdravstvo na području KS novozaraženih je 358 osoba. Žarišta su, od početka pandemije, mjesta masovnog okupljanja u zatvorenim prostorima i nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Ponovno je apelirao na stanovništvo da poštuje epidemiološke mjere koje se odnose na pravilno nošenje maski preko lica i nosa, održavanje lične higijene, držanje fizičke distance te pridržavanje svih uputa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koje su izdate prateći naredbe federalnog kriznog štaba.