Naslovnica Lifestyle Porodica Mijaković izgradila trap u obliku hobitske kućice

Porodica Mijaković izgradila trap u obliku hobitske kućice

499

Po uzoru na popularnu kućicu Hobita, izmišljenog malenog naroda koji smo mogli vidjeti u čuvenim trilogijama „Gospodar prstenova“ i „Hobit“,  Monika i Željko Mijaković iz Založja kod Vinkovaca  izgradili su neobičan i jedinstven trap za čuvanje namirnica.

Osim što privlači pažnju prolaznika i raduje mališane, nadzemni je trap u potpunosti opravdao i svoju funkciju te se pokazao kao idealno spremište za plodove iz vrta i voćnjaka.

–          Temelj je morao biti betoniran, a sve ostalo je izgrađeno od cigle, kojom je popločan i pod u trapu. Upravo to je omogućilo da prostor, dimenzija 2 x 4 metra, čija je maksimalna visina dva metra, konstantno ima dovoljno vlage. Kada je hobitska kućica sazidana, na nju je nasipano 50 do 70 centimetara zemlje koja služi kao izolator te osigurava ravnomjernu temperaturu u trapu, a to je vrlo važno, posebno zimi. Na prednjoj i stražnjoj strani nalaze se odzračnici te lagano strujanje zraka u trapu omogućava plodovima da dišu – kaže Josip Mijaković.

Napominje kako je vrlo važno bilo i odrediti pravu poziciju trapa u odnosu na strane svijeta, kućica je pozicionirana u smjeru sjever – jug, tako da vrata budu na južnoj strani, kako bi se izbjeglo da ih zatrpaju nanosi snijega.

Detaljno planiranje se isplatilo – uloga hobitske kućice, u ulozi trapa, je, kažu Mijakovići, izvanredan. Tokom zime, temperatura u trapu ne prelazi +8 stepeni i nikada ne pada ispod 4 stepena celzijusa, a to je, kažu Mijakovići, idealno za čuvanje korjenastog povrća, a posebno krompira koji bi im, u podrumu ispod kuće, već nakon mjesec do dva, isklijao i smežurao se. Jabuke u njihovom trapu ostaju svježe sve do februara, a upotrebljive čak i do aprila.