Naslovnica Svijet Porsche nema interesa za kinesku tvornicu, želi sačuvati imidž „Made In Germany“

Porsche nema interesa za kinesku tvornicu, želi sačuvati imidž „Made In Germany“

79

Prošle godine Porsche je prodao 272.162 vozila, a od toga je 88.968 isporučeno u Kini. To je bilo više od 80.892 vozila prodanih u Evropi i 57.294 u Sjedinjenim Državama. Dok su drugi vrhunski proizvođači automobila, poput Audija, Mercedesa i BMW-a, odlučili kapitalizirati na rastućoj kineskoj prodaji lokalnom proizvodnjom vozila, izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je da nema interesa slijediti taj primjer.

“Premium kvalitet je još uvijek glani argument koji se odnosi na proizvode iz Evrope za Kinu”, rekao je za Financial Times. „Danas nema smisla pomicati proizvodnju. Za 10 godina, ne znam. Mnogo ovisi o tome kako se razvija potražnja, kao i propisi u svakoj zemlji.”

Blume je dodao da nastavkom proizvodnje većine Porscheovih novih vozila u Njemačkoj može održavati stabilnije cijene. Dodao je kako vrijedi apsorbirati veće troškove proizvodnje u Njemačkoj kako bi zaštitili imidž kompanije “Made in Germany” (iako se Cayenne izrađuje u Slovačkoj).

Ovo nije prvi put da Porsche u Narodnoj republici prolijeva hladnu vodu na ideju da proizvodi vozila. Zapravo, Blume je početkom 2019. rekao kineskim medijima da nema smisla da kompanija započinje s proizvodnjom vozila lokalno.

Iako se Porsche drži da prizvodnja ostane u Njemačkoj, izvještaj od prošle sedmice u kojem se sugerira da će otvoriti pogon za montažu u Maleziji suprotan je Blumeovim izjavama. Međutim, istinitost ovog izvještaja ostaje nejasna.