Naslovnica Istaknuti članci Predstavljen žiri Takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala

Predstavljen žiri Takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala

Predsjednica žirija u Takmičarskom programa bit će Jasna Đuričić, a ostali članovi žirija bit će reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvat

36

Sarajevo Film Festival ove godine će se održati od 13. do 20. augusta 2021. godine. Predsjednica žirija u Takmičarskom programa bit će Jasna Đuričić, a ostali članovi žirija bit će reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvat.

U žiriju će biti i umjetnička direktorica Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer.

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame.

Profesorica je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donijele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u. Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji.

Za ulogu u filmu “Beli, Beli svet” reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu QUO VADIS, AIDA? rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

Član žirija bit će i reditelj i scenarista iz SAD-a Mike Cahill, kao reditelj i scenarist potpisuje tri dugometražna igrana filma: “Druga zemlja” (2011.), “Porijeklo očiju” (2014.) i “Sreća” (2021.). Jedini je filmaš koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. National Board of Review uvrstio je 2011. godine njegov prvi film među deset najboljih neovisnih filmova godine. Cahill je studirao ekonomiju na Univerzitetu Georgetown i samouki je filmaš.

Filmsku karijeru započeo je kao snimatelj, terenski producent i urednik za National Geographic Television and Film. Bio je izvršni producent i režirao je pilot epizode za nekoliko televizijskih serija, uključujući “Mađioničari” (2015) i “Put” (2016). Kao pisca i reditelja, Cahilla najviše zanima preklapanje nauke i duhovnosti. Otac je, suprug, vegetarijanac i ljubitelj tenisa.

Članica žirija 27. Sarajevo Film Festivala bit će i Lili Horvat rediteljica i scenaristica iz Mađarske. Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Studirala je audiovizualne umjetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu i filmsku režiju na Univerzitetu za pozorište i film u Budimpešti. Njen prvi igrani film “Dijete sredine” pobijedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu.