Naslovnica Vijesti Preminuo proslavljeni rukometaš Zlatko Saračević

Preminuo proslavljeni rukometaš Zlatko Saračević

148

Nekadašnji jugoslovenski rukometaš Zlatko Saračević umro je u nedjelju uvečer u 60. godini od srčanog udara nakon meča tima koji je vodio, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski radiotelevizija (HRT) je prenijela da je Saračeviću pozlilo u Koprivnici, poslije najvećeg derbija hrvatskog ženskog rukometa u kojem je njegova ekipa Podravka, čiji je bio trener, pobijedila Lokomotivu.

Saračević se radovao pobjedi svojih igračica, a nakon susreta mu je pozlilo i hitno je prebačen u koprivničku bolnicu, gdje je umro.

Jedan od najboljih jugoslovenskih i hrvatskih rukometaša rođen je 5. jula 1961. u Banjaluci, u BiH. Tamo je počeo igračku karijeru u rukometnom klubu Borac.

Saračević je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986. i bronzanu na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Velike sportske rezultate nastavio je da niže i poslije raspada Jugoslavije. S hrvatskom reprezentacijom bio je olimpijski pobjednik u Atlanti 1996. godine.

U dresu hrvatske reprezentacije osvojio je i broznanu medalju na Evropskom prvenstvu u Portugalu 1994, a godinu kasnije i srebrnu medalju na SP na Islandu.

S rukometnim klubom Zagreb je bio evropski prvak 1992. i 1993, a s Vespremom evropski vicešampion 2002.

Kao član hrvatske reprezentacije 1996. dobitnik je Državne nagrade za sport “Franjo Bučar”.