Naslovnica Istaknuti članci Prestižni The Guardian filmu ‘Quo vadis, Aida?’ dao 5 zvjezdica

Prestižni The Guardian filmu ‘Quo vadis, Aida?’ dao 5 zvjezdica

Jasmila Žbanić oduševila najjači kritičarski tim

111

Peter Bradshaw, novinar “Guardiana”, označio je film “Quo vadis, Aida?” bh. redateljica Jasmile Žbanić sa 5 zvjezdica!
U kritici koju je objavio ovaj renomirani britanski list, između ostalog, se ističe: “Očima prevodioca koji se kreće između različitih etničkih frakcija, redateljica Jasmila Žbanić skuplja stvarnu tragičnu snagu i bistro suosjećanje, baveći se ponovno genocidom nakon 25 godina!”
U ovom gotovo nepodnošljivo brutalnom i šokantnom filmu scenaristice-redateljice Jasmile Žbanić postoji stvarna tragična snaga o masakru u Srebrenici 1995. godine tokom bosanskog rata, u kojem je boravilo više od 8.000 nenaoružanih bosanskih Muslimana koji su se sklonili u takozvano “sigurno područje UN-a”. Sigurno: najveće civilno zlodjelo u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Holandski vojnici UN-a u plavim kacigama nisu uspjeli zaustaviti snage bosanskih Srba koje su se uvukle u njihov kompleks – nedisciplinirane, podmetnute brutalnim osvajačkim uzbuđenjem, paranoične potrebe u borcima koji su se navodno skrivali među civilnim izbjeglicama i jednostavno kipeći etničkom mržnjom.
Jasna Đuričić glumi Aidu, učiteljicu koja se pretvorila u prevodioca, a koja je zaposlena u UN-u da tumači u razgovorima između lidera bosanskih Muslimana i zvaničnika UN-a, dok Srebrenica pripada srpskim snagama. Njen suprug Nihad (Izudin Bajrović) koji glumi direktora , te  njihovi vojno sposobni sinovi Hamdija (Boris Ler) i Sejo (Dino Bajrović) osjećaju da su sada u velikoj opasnosti od odmazde iz pobjedničke srpske vojske.
Dok se skupljaju u neiskorištenoj tvornici baterija pod navodnom zaštitom UN-a s hiljadama drugih preplašenih duša i hiljadama drugih vani, s rastućim haosom, bijedom i panikom, Aida se mahnito vrzma oko sebe pokušavajući doći do informacija.


Shvata da patetični zapovjednik UN-a Karremans (Johan Heldenbergh) ne može učiniti ništa pred ubojitim nasilnicima predvođenim zloglasnim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, kojeg je Boris Isaković igrao s užasno vjerovatnom umišljenošću i prezirom, glatko i dvosmisleno najavljujući svoju odlučnost da ne povrijedili „nevine“ ljude i dijelili toblerone barove drhtavoj djeci.
Kao tumač, Aida je zapravo veza drame ili posrednica između različitih biračkih okruga: s dozvolom za lutanje, publiku može odvesti Srbima, holandskim oficirima UN-a i civilima…