Naslovnica Lifestyle Pripremite ukusni zapečeni grah

Pripremite ukusni zapečeni grah

Ova namirnica je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se oko 23 grama proteina, ali i prehrambenih vlakana koji snižavaju razine lošeg holesterola te poboljšavaju probavu

120

Grah je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se oko 23 grama proteina, ali i prehrambenih vlakana koji snižavaju razine lošeg holesterola te poboljšavaju probavu. Uz to, riječ je o vrlo fleksibilnoj namirnici s kojom se mogu pripremiti brojna jela, a koja ne košta mnogo.

Na raspolaganju su vam konzerve već kuhanog graha koje vrijedi imati u svojoj ostavi u slučaju da trebate napraviti nešto brzinski, no mnogo jeftinije je skuhati grah – samostalno. Ovisno o trgovini za kilogram suhog graha u rinfuzi valja izdvojiti  od 5 do 6 KM.

Dakako, prije kuhanja suhi se grah obavezno treba namočiti u vodi oko osam sati, a idealno bi bilo preko noći.

Tokom namakanja grah se ponovo rehidrira, ovim procesom mu se smanjuje vrijeme kuhanja, ali mu se i udvostručuje volumen. Drugim riječima, za kilogram suhog graha dobit ćete otprilike dvije kile kuhanog.

Ovisno o vrsti graha i njegovoj starosti, grah se kuha u prosjeku sat do dva vremena. Taj se proces može malkice smanjitii ako tijekom namakanja u grah dodate i čajnu kašiku sode bikarbone koja dodatno omekšava plod.

Ako vam je dosadio kuhani grah, imamo i dobru ideju za zapečen grah.

SASTOJCI:

500 gr graha

100 gr suhog mesa

400 gr luka

2 kašike paradajz pirea

1 kašika mljevene slatke paprike

1 kašika brašna

peršun, biber, so

1 goveđa kobasica

PRIPREMA:

Skuhani grah ocijedite, ali u njemu ostavite malo tečnosti.

Na ulju popržite na kockice narezanuo suho meso, dodajte luk i miješajte dok ne omekša.

Dodajte mljevenu crvenu papriku, paradajz pire i brašno pa izmiješajte i dodajte grahu. Posolite, pobiberite i na laganoj vatri kuhajte oko 5-10 minuta.

Nakon što prokuha, grah stavite u vatrostalnu posudu, pospite nasjeckanim peršunom i u grah ubacite kobasicu

Pecite u rerni na 250 stepeni oko 20 minuta-