Naslovnica Lifestyle Probajte originalnu grčku musaku bez trunke krompira

Probajte originalnu grčku musaku bez trunke krompira

Umjesto krompira Grci koriste kriške patlidžana, a umjesto junećeg mljevenog mesa draža im je janjetina i/ili jaretina

106

Iako je u našoj zemlji musaka sinonim za jelo od krompira i mljevenog mesa koje se peče u rerni, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drugačije namirnice.

Umjesto krompira Grci koriste kriške patlidžana, a umjesto junećeg mljevenog mesa draža im je janjetina i/ili jaretina. U prvom je planu umak od paradajza i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu.

Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krumpiraiako se i on može dodati.



Sastojci:

2-3 srednje velika patlidžana
biljno ulje za prženje

Za umak od mljevenog mesa:

500 grama mljevenog mesa
400 grama pelata (paradajza) iz konzerve
250 ml mesnog temeljca
1 kašika koncentrata od paradajza
1 luk
2-3 češnja bijelog luka
1 čajna kašika šećera
½ čajne kašika mljevenih klinčića
1 čajna kašika mljevenog cimeta
1 čajna kašika sušenog timijana
2 kašike maslinova ulja
stručak svježeg peršina
stručak svježeg bosiljka
sol i biber po želji

Za umak bešamel:

700 ml mlijeka
150 grama naribanog parmezana
100 grama putera
100 grama brašna
prstohvat muškatnog oraščića
sol i biber po želji

Priprema:

  1. Narežite patlidžane po dužini na kriške debljine oko jednog centimetra. Dobro posolite s obje strane patlidžana i pustite da otpuste vodu oko 30 minuta.
  2. Ocijedite višak vode iz patlidžana i posušite ih papirnatim ručnikom.
  3. Pržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju.
  4. Stavite ih na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
  5. U isto vrijeme pripremite mesni umak: maslinovo ulje zagrijte na tavi i na njemu prepržite sitno nasjeckani crveni i bijeli luk. Dodajte mu kašičicu šećera i sve dobro promiješajte.
  6. Ubacite mljeveno meso i pržite ga sve dok ne dobije smeđu boju.
  7. Začinite meso sa solju, biberom, timijanom, cimetom i klinčićem.
  8. Dodajte mesu nasjeckane pelate iz konzerve i sve zajedno podlijte mesnim temeljcem.
  9. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
  10. Maknite umak s vatre i dodajte mu nasjeckane peršin i bosiljak.
  11. Za bešamel umak zagrijte mlijeko.
  12. U loncu pomiješajte otopljeni puteri brašno te polako ulijevajte zagrijano mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudice.
  13. Kad se umak zgusne, dodajte naribani sir i malo muškatnog oraščića.
  14. Složite musaku na sljedeći način: dno vatrostalne posude prelijte s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženih patlidžana. Nastavite tako slagati dok ne potrošite sve sastojke. Preko vrha prelijte umak bešamel.
  15. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 35 minuta.