Naslovnica Svijet Proizvedene baterije za električna auta koje se mogu napuniti za pet minuta

Proizvedene baterije za električna auta koje se mogu napuniti za pet minuta

103

Baterije za električna vozila koje se mogu napuniti za samo pet minuta po prvi su put proizvedene u tvornici, što je značajan korak prema razvoju električnih automobila koje je moguće napuniti brzo poput konvencionalnih vozila.

Ove litij-ionske baterije razvila je izraelska tvrtka StoreDot, a proizvela ih je tvrtka Eve Energy u Kini na standardnim proizvodnim linijama, piše Guardian.

Baterije je moguće potpuno napuniti za pet minuta, ali to iziskuje puno snažnije punjače od onih koji se danas upotrebljavaju, prenosi HRT.

Litij-ionska baterija koja se može napuniti za pet minuta bila je smatrana nemogućom. Ali mi ne predstavljamo laboratorijski prototip, već uzorke s linija masovne proizvodnje. Ovo pokazuje da je to izvodljivo i komercijalno spremno”, rekao je CEO StoreDota Doron Myersdorf.

Za razliku od postojećih litij-ionskih baterija, koje koriste grafit za jednu elektrodu, StoreDotove koriste poluvodljive nanočestice kroz koje ioni prolaze brže i lakše. One su bazirane na germaniju, no StoreDot planira koristiti silikon, koji je puno jeftiniji.