Naslovnica Ekologija Promocija prvog ekološkog stripa u BiH pod nazivom „Zemlja-Voda-Zrak“

Promocija prvog ekološkog stripa u BiH pod nazivom „Zemlja-Voda-Zrak“

Strip je rezultat saradnje aktivista, umjetnika i akademika iz Tuzle, Banjaluke i Mostara s ciljem da se široj javnosti otkrije i učini vidljivom veza između zagađenja okoliša i političke korupcije u našoj zemlji

231

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u ponedjeljak, (15.2. 2021.) u 14 sati bit će promoviran strip  „Zemlja-Voda-Zrak“. Riječ je o prvom stripu u Bosni i Hercegovini koji se bavi problemom uništavanja životne sredine u našoj zemlji.

Autori su Marko Gačnik i Šejla Šehabović, a urednik je Damir Arsenijević.

Nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti  Bosne i Hercegovine. Produkcij publikacije podržava program “Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (BHRI). 

Strip je rezultat saradnje aktivista, umjetnika i akademika iz Tuzle, Banjaluke i Mostara s ciljem da se široj javnosti otkrije i učini vidljivom veza između zagađenja okoliša i političke korupcije u našoj zemlji.

Zbog nekažnjavanja službenih tijela za uništavanje okolišu, svakodnevno gubimo živote građana. Ekološko nasilje stvara dublje siromaštvo i više nestabilnosti.

Mladi ljudi u Bosni i Hercegovini se sve više osjećaju istjerani iz rodnih gradova zbog zagađenja okoliša. Prijetnja toksične budućnosti za generacije koje dolaze mora se zaustaviti.

I dalje ćemo se baviti provokativnom temom o tome kako zagađenje okoliša i nasilje nad okolišom djeluje kao nevidljivi ubica u našim zajednicama i kako truje našu budućnost.

Platforma zemljavodazrak.com okuplja motivirane grupe mladih širom zemlje koje su ujedinjene u svom zahtjevu da naši politički lideri moraju uzeti u obzir napušteni opasni otpad u deindustrijaliziranim zonama i za trenutno neregulisano i nenadzirano ispuštanje toksina koji truju naše tlo, vodu, i vazduh.

Nadamo se da ćete nas podržati i pridružiti nam se u radu na zaustavljanju nasilja u okolišu i na taj način pomoći našoj zemlji da ispuni ekološke ciljeve postavljene za buduće pristupanje EU.