Naslovnica Kult Magazin Promovirana knjiga “Priče o mom bratu” Nedžada Alihodžića

Promovirana knjiga “Priče o mom bratu” Nedžada Alihodžića

Autor ističe da je knjiga posvećena odrastanju njega i brata do kraja 80-tih te svemu onome što se u međuvremenu događalo u Sarajevu na određenim lokacijama koje su u to vrijeme bile poznate i legendarne

173

Knjiga “Priče o mome bratu“ autora Nedžada Alihodžića, predstavljena je danas u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Autor ističe da je knjiga posvećena odrastanju njega i brata do kraja 80-tih te svemu onome što se u međuvremenu događalo u Sarajevu na određenim lokacijama koje su u to vrijeme bile poznate i legendarne.

Osim njihovog odrastanja, knjiga je priča o događajima koji su povezani sa transformacijom ovoga grada i odrastanjem poznatih Sarajlija – vajara, slikara, glumaca, baletana, pisaca.

– Kada pišem o tim događajima, zapravo pišem o stvarima koje su se događale i onima koji su iz Sarajeva, i koji se u toj knjizi prepoznaju – naveo je autor.

Ideja da napiše knjigu rodila se tako što je, kako kaže, iz čista mira počeo da piše neke priče hrabreći brata koji je bio bolestan i podsjećajući ga na godine odrastanja.

Priče su nastale kao zapis na društvenim mrežama u kojima je autor opisivao dogodovštine svoga brata i sebe u rodnom Sarajevu, a ujedno je opisao i grad kakvog samo rijetki pamte.

– Priče su ipak išle hronološki i tako je nastala jedna lijepa knjiga, jedno lijepo sjećanje na Sarajevo koga više nema – istakao je Alihodžić.

Za mnoge, knjiga je istinski hommage generaciji Sarajlija i bit će, kako je kazao Alija Balta, pravo osvježenje na literarnoj sceni bh. izdavaštva, ali i knjiga koja će zasigurno pridobiti širu čitalačku publiku.

Nedžad Alihodžić rođen je 28. septembra 1955. godine u Sarajevu i tu je završio sve škole, uključujući i Fakultet političkih nauka, odsjek Žurnalistika.