Naslovnica Svijet Prva liječnica Njemačke: Kako izbjeći treći val

Prva liječnica Njemačke: Kako izbjeći treći val

Mutacije koje virusu SARS-CoV-2 omogućuju još brže širenje nazvala je da je “virus dobio raketni motor”

85

Liječnici u Njemačkoj zagovaraju produljenje protuepidemijskih mjera kako bi se spriječilo nastupanje trećeg vala epidemije s pogubnim posljedicama na zdravstveni sustav i broj umrlih. Mediji prenose objašnjenje predsjednice Saveza njemačkih liječnika kako izbjeći kolaps zdravstvenog sustava.

“Broj novozaraženih korona virusom moramo i dalje smanjivati, i to izrazito. Inače nam prije treći val pandemije koji mogao preopteretiti naš zdravstveni sustav”, kazala je predsjednica njemačkog udruženja liječnika iz sustava javnog zdravstva Ute Teichert za Rheinische Post, što je prenio Handelsblatt.

Rekla je da poseban razlog za ovakvu zabrinutost predstavljaju novi sojevi virusa od kojih su neki vjerojatno zarazniji od izvornog soja SARS-CoV-2 i dodala da cilj moraju biti izrazito niske brojke do ljeta:

“Moramo biti ispod deset novozaraženih na 100.000 stanovnika tjedno.”

Razlog zašto je tu izjavu odmah prenijela cijela medijska scena u Njemačkoj je to što je trenutna incidencija u Njemačkoj, kao tjedni prosjek, od utorka prvi put u više od tri mjeseca pala ispod 75 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Riječ je o podacima Instituta Robert Koch.

Ranije su nadležne službe pri saveznoj i regionalnim vladama zacrtale plan da se cilja smanjivanje širenja koronavirusa od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika dnevno. No, liječnici u Njemačkoj sada na tu brojku gledaju drugačije.

Teichert je rekla da je riječ o “politički određenoj brojci, koja se tek približno temelji na sposobnosti zdravstvenih vlasti da prate kontakte onih koji su bili pozitivni”. U intervjuu za Rheinische Post istaknula je da ti kapaciteti, praćenja kontakata, ne ovise samo o broju novozaraženih, nego i o broju kontakata ljudi.

“A broj kontakata u ‘lockdownu’ je znatno smanjen”, kazala je, zapravo govoreći o tome da bi ukidanje mjera značilo naglo povećanje kontakata građana i posljedično opasnost od gubitka sposobnosti sustava da prati epidemiju.

“Ukinemo li sadašnji ‘lockdown’, broj kontakata će naglo početi rasti i više neće biti moguće pratiti (širenje zaraze) na adekvatan način”, upozorila je.

Rekla je i to da zatvaranje treba zadržati do daljnjega, i to tako da jasna pravila vrijede za sve po cijeloj Njemačkoj: “Inače ćemo imati problem s pridržavanjem građana.”

Istaknuta njemačka virologinja Melanie Brinkman prije nekoliko dana je u intervjuu za Der Spiegel iznijela još i mračnije prognoze epidemije:

“Utrka je odavno izgubljena. Postat će nam kao u Engleskoj.”

Ona je u intervjuu navela identičnu incidenciju od 10 novozaraženih na 100.000 stanovnika tjedno kao cilj kako bi se do ljeta ove godine moglo očekivati život barem poput onoga od prošlog ljeta. Brinkman je upozorila da mutirani sojevi virusa iz Velike Britanije u suprotnom prijete preteći protuepidemijske napore diljem EU-a, a mutacije koje virusu SARS-CoV-2 omogućuju još brže širenje nazvala je da je “virus dobio raketni motor”.