Naslovnica Istaknuti članci Prve reakcije iz regije nakon zakletve Bidena

Prve reakcije iz regije nakon zakletve Bidena

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je među prvim osobama iz regije koji je čestitao Josephu Bidenu

102

Joe Biden je danas postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Uslijedile su i prve reakcije iz regije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je među prvim osobama iz regije koji je čestitao Josephu Bidenu na izboru za predsjednika SAD-a.

Čović je na zvaničnom Twitter profilu čestitao Bidenu i Kamali Harris na preuzimanju pozicija predsjednika i podpredsjednice SAD-a.

“Dok nastavljamo svjedočiti važnosti solidarnosti i saradnje u ovim izazovnim vremenima, radujem se zajedničkoj radnu za stabilnu, razvijenu, evropsku Bosnu i Hercegovinu”, napisao je lider HDZ-a BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku SAD-a Josephu Bidenu i pozvao ga da posjeti Srbiju.

“Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsednika SAD-a, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspjeha, na dobrobit vaše zemlje i svih njenih građana”, naveo je Vučić u čestitki.

On je istakao kako duboko vjeruje da će Biden ovu dužnost obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje njegovu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo.

Vučić je podsjetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a, te da su u prethodnom periodu dvije zemlje obilježile važne jubileje iz zajedničke historije, sjećajući se “svijetlih primjera njihovog savezništva na strani istine i pravde”.

“Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD-om vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumijevanja i neslaganja”, istakao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrijednosti, imati u Bidenu partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

“Zato mi dozvolite da vam uputim poziv da, sada kao predsjednik SAD-a, posetite Srbiju, sa nadom da vam je prethodni boravak 2016. godine ostao u lijepom sjećanju i da je želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana”, navodi se u čestitki Vučića.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio je u srijedu na Facebooku nakon prisege Joea Bidena za novog američkog predsjednika, da mu je drago kad se potvrđuje “kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu”.