Naslovnica Istaknuti članci Vakcinacija doniranim vakcinama iz Srbije u KS počinje za nekoliko dana

Vakcinacija doniranim vakcinama iz Srbije u KS počinje za nekoliko dana

Radi se o vakcinama proizvočađa AstraZeneca

69

Donacija od 10.000 vakcina iz Republike Srbije za Kanton Sarajevo dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Donaciju je preuzeo premijer KS Edin Forto koji je izjavio da je riječ o AstraZeneca vakcinama čiju primjenu kroz zdravstveni sistem kantona očekuje u narednim danima.

Zahvalio je ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije na doniranih 20.000 doza vakcine, od kojih je danas isporučena prva polovina.- Vlada KS će ponuditi građanima Srbije kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, koja će vjerovatno biti u vidu vaučera za odsjedanje u našim hotelima na račun Vlade – rekao je Forto

Podsjećamo, ranije je Vlada Kantona Sarajevo potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji 20.000 doza vakcina, proizvođača AstraZeneca.

“Nakon razgovora sa Vladom Republike Srbije, oni su odlučili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti prodati nam veći broj doza, ali su se opredijelili da nam ih doniraju. Tražili smo da nam prodaju 100.000 doza”, rekao je premijer Edin Forto.