Naslovnica Istaknuti članci Prvi put u historiji otkazan karneval u Rio de Janeiru

Prvi put u historiji otkazan karneval u Rio de Janeiru

Pandemija koronavirusa, koja je ubila gotovo 240.000 Brazilaca, prisilila je vlasti na otkazivanje parada prvi put otkako su započele 1932. godine

97

Karneval u Rio de Janeiru, jedna od najpoznatijih svjetskih manifestacija, otkazan je zbog pandemije koronavirusa, piše Guardian.

Pandemija koronavirusa, koja je ubila gotovo 240.000 Brazilaca, prisilila je vlasti na otkazivanje parada prvi put otkako su započele 1932. godine.

Ni Drugi svjetski rat nije uspio ugasiti spektakularne cjelonoćne povorke koje su ovaj brazilski grad činili prepoznatljivim.

Vlasti u Riju su se donedavno nadale da bi mogle jednostavno odgoditi svečanosti u februaru za juli, do kada bi pandemija mogla biti gotova.

No, veliki broj smtrnih slučajeva u Riju, koji je s više od 17.500 veći od bilo kojeg drugog brazilskog grada te strah od drugog vala koronavirusa, rezultirao je otkazivanjem manifestacija.

Ranije ovog mjeseca gradonačelnik Eduardo Paes najavio je potpuno otkazivanje svečanosti između 12. i 20. februara, te upozorio skupine koje nisu poslušale da će im biti zabranjeno učestvovanje na povorkama naredne godine.