Naslovnica Vijesti Radi globalne zdravstvene zaštite evo kako se možete zaštititi od koronavirusa

Radi globalne zdravstvene zaštite evo kako se možete zaštititi od koronavirusa

U skladu s obavezama iz Međunarodne zdravstvene regulative (IHR, 2005), sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zajedno rade na zaštiti globalne zdravstvene sigurnosti.

197

Obaveza zemalja članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, je spriječiti, zaštititi, nadzirati i pružiti javnozdravstvenu reakciju na međunarodno širenje bolesti na način koji je razmjeran i ograničen na rizike javnog zdravlja.

Od trenutka kada je SZO krajem 12. mjeseca 2019. godine informisala o grupiranju oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini, a početkom januara 2020. godine oglasila da je identifikovan uzročnik kao novi Corona virus, zemlje članice prate informacije I djeluju shodno epidemiološkoj situaciji.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti, a prema preporukama SZO i prema pravilima Međunarodne zdravstvene regulative (IHR). Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, zavodima za javno zdravstvo u Federacij BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će, u skladu sa preporukama SZO, poduzimati potrebne mjere.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)

Vezano za dolazak gupe od 29 kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu, a, kroz rad Koordinacionog tima u Federaciji Bosne i Hercegovine, epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 26. januara obišao oba kopnena granična prijelaza, Klek i Doljani, gdje se očekuje dolazak kineskih turista, u kasnim poslijepodnevnim satima, gdje su, konačno, i stigli. U potpunosti je koordinirano sa epidemiološkim službama iz Republike Hrvatske.

Cilj epidemiološkoga nadzora je davanje blagovremenih informacija i provođenje odgovarajućih mjera zaštite. Obzirom da se radi o državljanima Kine koji dolaze iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa, obaveza epidemioloških službi u zemljama – destinacijama je da urade procjene i ukoliko neko bude pokazivao odgovarajuće simptome opšteg infektivnoga sindroma, osobe će biti tretirane u skladu sa svim preporukama struke, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Preporuke za uposlenike koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi su:

– da koriste jednokratne (hirurške) maske

– da izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, zagrljaja i slično) sa svima u toku radnog vremena

– da peru ruke sapunom u svakoj prilici

– da izbjegavaju masovna okupljanja (socijalne kontakte/druženja) bez potrebe i zaštite.

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovaće shodno preporukama, a o tome redovito izvještavati.

Izvor: Radiokamaleon.ba