Naslovnica Istaknuti članci Rodna kuća Ive Andrića bit će zaštićena od nametnika koji izjedaju drvo

Rodna kuća Ive Andrića bit će zaštićena od nametnika koji izjedaju drvo

Podvrgnuta je fumigaciju da bi se zaustavilo štetno djelovanje drvene bube koja izjeda drveni skelet objekta postavljen daleke 1973. godine

158

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku podvrgnuta je fumigaciju da bi se zaustavilo štetno djelovanje drvene bube koja izjeda drveni skelet objekta postavljen daleke 1973. godine.

Fumigaciju vrši “Sanitacija” d.o.o. Sarajevo, a bit će završena u toku dana.

Uposlenici JU Zavičajnog muzeja Travnik su iskoristili priliku da iz Muzeja i sa izložbenih postavki na Starom gradu prebace tekstilne i drvene predmete kako bi i njih podvrgli procesu fumigacije.

Rodna kuća Ive Andrića je  omotana u najlonske folije u enterijeru kao i u eksterijeru od krova do partera.

Nakon što fumigacija bude završena bit će nastavljeni građevinski radovi, a Rodna kuća Ive Andrića će biti otvorena za posjete.

Inače, nobelovac Ivo Andrić rođen je 9.10.1892. godine u travničkoj mahali Zenjak.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik 30. 8.1974. godine otvorena je rekonstruisana rodna kuća Spomen-muzej književnog nobelovca Ive Andrića sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom djelu.

Na dan smrti Ive Andrića, 13. 3. 1975. godine, Zavičajni muzej Travnik predložio je Skupštini opštine Travnik kao osnivaču  da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Pod ovim nazivom djeluje i danas.

Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu Ive Andrića i sastoji se od Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, Biblioteke sa umjetničkom zbirkom.

Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere.

Unutar Memorijalnog muzeja 2002. godine ustanovljena je Zavičajna književna zbirka kojom su obuhvaćeni književnici koji se rođenjem ili svojim stvaralaštvom dotiču područja današnjeg Srednjobosanskog  kantona.

Za grupne posjete Memorijalnom muzeju stručna objašnjenja daje kustos književnosti i muzejski pedagozi. (Hronika.ba)