Naslovnica Svijet SAD uvele prve sankcije Iranu u Bidenovom mandatu

SAD uvele prve sankcije Iranu u Bidenovom mandatu

103

Američka administracija Joea Bidena, koja želi vratiti zemlju u ugovor o iranskom nuklearnom programu, uvela je prve sankcije iranskim dužnosnicima zbog nepoštovanja ljudskih prava.

Konkretno, riječ je o manjim mjerama: dvojici pripadnika Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog njihove uloge u grubom ispitivanju zatvorenika, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Danas smo u Vijeću za ljudska prava u Ženevi jasno izrazili zabrinutost zbog zloupotrebe građana za koju je odgovorna iranska vlada, posebno za nezakonito držanje velikog broja ljudi u krajnje lošim uvjetima”, rekao je u saopćenju američki državni sekretar Antony Blinken.

“I ubuduće ćemo se koristiti svim prikladnim sredstvima kako bi krivci za zloupotrebu i za povredu ljudskih prava u Iranu odgovarali za svoje postupke”, istakao je.

Bidenova administracija je najavila povratak u ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015. godine, iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD, bude li Teheran poštovao svoje ugovorne obaveze.

U tu svrhu nova američka vlada treba ukinuti ekonomske sankcije koje su bile ukinute na osnovu tog ugovora, ali su vraćene 2018. godine.

Ipak, obavezala se da će i nadalje činiti pritisak na Iran u vezi s drugim pitanjima, pa tako i s ljudskim pravima.