Naslovnica Istaknuti članci Sagrada Familia u Barceloni ponovo otvorena za posjetioce

Sagrada Familia u Barceloni ponovo otvorena za posjetioce

Iz katedrale navode da su posvećeni ponovnom otvaranju, ali da je to uvijek podložno promjenama u skladu sa razvojem pandemije koronavirusa

51

Poslije sedam mjeseci, katedrala Sagrada Familia u Barceloni ponovo je otvorila svoja vrata za posjetioce, što predstavlja prvi korak ka očekivanom povratku u “normalu”.

Kao što se već desilo u julu 2020. godine kada je Gaudijev hram bio otvoren poslije prvog prinudnog zatvaranja, radi se o „stidljivom“ otvaranju – samo vikendom od 9-15 sati

Iz katedrale navode da su posvećeni ponovnom otvaranju, ali da je to uvijek podložno promjenama u skladu sa razvojem pandemije koronavirusa.

Jula prošle godine, katedrala je željela da oda počast građanima ulaznicama, ali dio ljudi nije mogao da je posjeti zbog zatvraranja u oktobru.

Dovršetak izgradnje najpoznatije španjolske crkve planira se za 2026., kada bi trebala postati najviša kršćanska crkva na svijetu…

Najposjećenija atrakcija u Španjolskoj godišnje prije pandemije privlačila je više od tri miliona posjetitelja godišnje. Crkva je umjetničko djelo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine i još uvijek nije dovršena. Sagrada Familia životno je djelo katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, koji je na njoj je radio do svoje smrti.

Crkvu je zaštitio UNESCO, baš kao i Palaču Güell, Kuću Milà, Park Güell, Palaču katalonske glazbe i druge znamenitosti briljantnog arhitekta. Njegov osebujni stil prepoznatljiv je u cijelome svijetu. Neobični oblici i nesvakidašnji detalji jedan su od njegovih potpisa, baš kao i čudesni ukrasi od stakla, drveta, mozaici, stubišta, vrata…

Ne slažu se svi da je španjolska crkva jedna od najljepših. Neki misle da je ružna, drugi da je zastrašujuća, ali bez sumnje je jedna od najzanimljivijih građevina u povijesti.

Kada bude dovršena, vrijeme koje je bilo potrebno za izgradnju Sagrade Familije bit će dulje od onog koliko je trajala izgradnja egipatskih piramida.

Do Gaudíjeve smrti 1926. godine dovršena je tek četvrtina slavne crkve. Prema predvišanjima, građevina bi trebala biti dovršena do 2026. godine, odnosno do 100. godišnjice arhitektove smrti.

Nakon što se dovrši toranj Isusa Krista, crkva će sa svojih 172,5 metara biti najviša kršćanska crkva na svijetu. Ulmer Muenster, trenutno najviša crkva na svijetu nalazi se njemačkom Ulmu i visoka je 161,5 metara.

18 projektiranih tornjeva simbolizira, 12 tornjeva za 12 apostola, 4 tornja za 4 evanđelista, po jedan toranj za Blaženu Djevicu Mariju i Isusa Krista.

Gaudi je mrzio ravne linije i kutove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umjesto toga, svoj inovativni dizajn temeljio je na krivuljama i nesavršenosti prirode. Nacrti crkve inspirirani su šiljastim vrhovima svete planine Montserrat, koja se nalazi kraj Barcelone.