Naslovnica Istaknuti članci Samo jedna doza vakcine Pfizer/BioNTech dovoljna za zaštitu

Samo jedna doza vakcine Pfizer/BioNTech dovoljna za zaštitu

Posljednje istraživanje tima naučnika iz Australije pokazalo je da druga doza ne pojačava efikasnost zaštite od koronavirusa

217

Posljednje istraživanje tima naučnika iz Australije pokazalo je kako je jedna doza vakcine kompanija Pfizer/BioNTech dovoljna za zaštitu, odnosno druga doza ne pojačava efikasnost zaštite od koronavirusa.

U preliminarnom istraživanju koje je objavljeno na stranici medRxiv navodi se kako rezultati sugeriraju da bi jedna doza ove vakcine mogla pružiti sasvim dovoljnu zaštitu 11 dana od primanja, koliko imunitetu treba da formira adekvatan odgovor.

Nova istraživanja, kako se navodi, mogla bi u budućnosti znatno olakšati proces imunizacije u svijetu koji se u pojedinim državama odvija suviše sporo zbog otežanih mogućnosti skladištenja ali i procesa revakcinacije za koji je potreban duži period.

“Ovo istraživanje, moglo bi u praksi dovesti do znatno bržeg procesa vakcinacije. Također, vakcina bi se mogla dati putnicima dvije sedmice prije planiranih putovanja što bi znatno relaksiralo zdravstvene sisteme država”, stoji u detaljima istraživanja.

S obzirom da nije dokazano poboljšanje efekta vakcinacije nakon druge doze, to također ide u prilog vakcinaciji samo sa jednom dozom, navodi se u studiji.

Naročito bi ovakav pristup došao do izražaja u zemljama gdje su zalihe vakcina trenutno ograničene.

Tokom analize koja je objavljena na stranici medRxiv, detaljno je i opisan način rada naučnika. Grupa naučnika iz Australije preispitala je zapravo podatke iz treće faze testiranja vakcina kompanije Pfizer ali i kompanije Moderna.

Naučnici su proučavali efikasnost vakcine od 11 do 28 dana te su proučavali efikasnost druge doze Pfizerovih vakcina.

Rezultati istraživanja pokazali su kako Pfizerova vakcina pruža adekvatan i sasvim dovoljan imunološki odgovor te da druga doza nije doprinijela znatnom povećanju zaštite stanovništva.

Istraživanje je, kako se navodi, otvorilo brojna pitanja na koja će naučnici u budućnosti morati dati odgovor, a ona se odnose prije svega na potrebu primanja dvije doze vakcina.

S obzirom na globalni rast novih slučajeva koronavirusa, naučnici su mišljenja kako će ovo istraživanje, ukoliko bude implementirano u praksi, pomoći u lakšem savladavanju pandemije te bržem formiranju tzv. kolektivnog imuniteta.