Naslovnica Vijesti Sarajevski ugostitelji pripremaju bašte za ponovno otvaranje

Sarajevski ugostitelji pripremaju bašte za ponovno otvaranje

I dalje će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski

59

Lijep i sunčan dan mnogi u Kantonu Sarajevo iskoristili su za šetnju gradskim ulicama i parkovima. Sami ili u društvu, uz poštivanje epidemioloških mjera, uživali su u ‘kafi za ponijeti’. Ugostitelji su dan proveli u pripremi objekata za ponovni rad nakon djelomičnog ublažavanja higijensko-epidemioloških mjera, najavljenog za 12. april, javlja Fena.

Tako će u kafićima i restoranima od ponedjeljka goste usluživati u otvorenim baštama i na terasama tih objekata. Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski.

Ostale mjere koje se tiču rada u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata ostaju na snazi.Vlada Kantona Sarajevo usvojila je, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, nove i djelimično ublažila prethodne higijensko-epidemiološke mjere koje se odnose na razne oblasti. Ublažene mjere stupit će na snagu od 12. aprila. Kako je navedeno pratiti će epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i, u skladu s utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, po potrebi revidirati donesene mjere.

Prema posljednji podacima o epidemiološkoj situaciji, u Kantonu Sarajevo za 24 sata potvrđeno je 190 novozaraženih osoba virusom korona, a u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 276. Od tog broja novozaraženih 66,82 posto pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, preminulo je 11 pacijenata, koji su bili zaraženi tim virusom. Proteklog dana na virus korona testirano je 1.011 osoba.