Naslovnica Nekategorisano Sarajka s Oxforda: Sve što se radi s ljubavlju donosi rezultate

Sarajka s Oxforda: Sve što se radi s ljubavlju donosi rezultate

Za Oxford kaže da je ‘magičan grad, u kojem se studentski duh osjeća u zraku’

108

Magistrica matematike, oksfordski student, 23-godišnja Neira Kurtović jedna je u nizu bosanskohercegovačkih talenata, koja budućnost gradi u dijaspori. Radi u centru svjetske finansijske moći “City of London”, njeno prvo radno mjesto. Površnim pretraživanjem na internetu može se pronaći da Neira spada u red najboljih matematičara u svijetu, nagrađivana na raznim takmičenjima.

Ta mlada Sarajka od malih nogu voljela je rješavati matematičke zadatke i logičke zagonetke. Ljubav prema matematici prirodno ju je vodila ka takmičenjima.

U osnovnoj školi sam osvojila prvo mjesto na Federalnom takmičenju, zbog čega mi je ponuđena stipendija na Sarajevo Collegeu. To mi je omogućilo dodatne pripreme i prisustvovanje matematičkim kampovima, koji su pomogli da unaprijedim matematičke vještine. Ponosna sam što sam BiH predstavljala tri puta na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi IMO-u, svjetskom takmičenju u matematici gdje sam osvojila bronzanu medalju – kaže ona.

Magistrirala matematiku

Tokom srednje škole osvojila je i brojne druge nagrade, na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Ti uspjesi su joj pomogli pri apliciranju na fakultet.

Primljena sam na University of Oxford koji je, od Times Higher Education World University Rankings, petu godinu zaredom proglašen najboljim univerzitetom na svijetu. Magistrirala sam matematiku i statistiku prošle godine, ostvarivši kvalifikaciju First-Class Honours što je najveća ocjena po engleskom sistemu ocjenjivanja – ističe.

Osim profesionalnog života, bitni su joj porodica i prijatelji. Kako kaže, nije moguće u jednom tekstu oslikati put navedenih uspjeha, ali kako to obično biva pun je uspona i padova.

Međutim, imala sam podršku porodice, bez njih bi moja priča sigurno bila drugačija – ističe.

Prisjeća se, dan kad je primljena na Oxford za nju je bio poseban, ali uslijedilo je saznanje da je ukupna školarina oko 100 hiljada britanskih funti, ne uključujući životne troškove.

Bez puno nade aplicirala sam za stipendije kojih je bilo samo četiri, za sve studente izvan EU. Dobila sam stipendiju Univerisity of Oxford – Simon and June Li Scholarship, koja je ‘pokrila’ moju školarinu i životne troškove. Donatori te stipendije bili su gospodin i gospođa Li, koje tad nisam poznavala. Nema riječi kojima bi im iskazala zahvalnost. Nadam se da ću i ja, jednog dana, moći učiniti slično za neko dijete – istaknula je.

Za Oxford kaže da je ‘magičan grad, u kojem se studentski duh osjeća u zraku’. Biti okružena ekspertima iz oblasti matematike i studentima koji dijele slična interesovanja, za nju je bila čast i nezaboravno iskustvo.

Nažalost, nisam se susrela s drugim studentima iz BiH, ali bilo je nekoliko studenata iz susjednih država. Studiranje na Oxfordu je unikatno, sa studentima se radi individualno. Svaki student ima podršku koja mu je potrebna, dragocjeno je mišljenje studenata o predavanjima profesora, sve s ciljem napredovanja i za dobrobit svih. Pozitivna atmosfera, dobronamjernost, podrška, mogućnost učešća u studentskim klubovima, poštivanje i prihvatanje različitosti osnovne su odlike oksfordskog studentskog života – ističe.

Posao u Švicarskoj

U Švicarskoj UBS Investment banci u Londonu, multinacionalnoj kompaniji koja spada u red vrhunskih banaka u svijetu Kurtović se kaže zaposlila zahvaljujući trudu, upornosti, ali i sreći.

Neira Kurtović smatra da je bitno raditi na sebi, jer se tako mogu otkriti oblasti interesovanja i posao raditi strastveno.

Za to su potrebni vrijeme i energija, ali vjerujem da to dovodi do željenog cilja, posla koji ćemo voljeti, u kojem ćemo uživati, biti korisni sebi i društvu. Sve što se radi s ljubavlju i zadovoljstvom donosi najbolje rezultate. To može biti bilo šta, što nas čini sretnim, ne mora biti matematika – poručila je mladima u BiH i dijaspori.