Naslovnica Istaknuti članci Sarajke stvaraju umjetnička djela oslikana bojama ljubavi i sreće

Sarajke stvaraju umjetnička djela oslikana bojama ljubavi i sreće

Galeriju je Nataša pokrenula putem grant šeme "Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija za mlade" nastale kao rezultat saradnje UNDP-ja za Bosnu i Hercegovinu, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i finansiranja od strane Vlade Kraljevine Norveške

102
Foto: NN

Ukoliko čuješ glas u sebi koji ti kaže da ne možeš slikati, onda slikaj kako znaš i umiješ, jer taj glas će biti utišan, kazivao je Vinsent van Gog, jedan od najcjenjenijih svjetskih umjetnika, o slikarstvu, koje se definiše kao umjetnički izraz ideja i emocija sa određenim estetskim kvalitetima u likovnom jeziku.

Elementi slikarstva poput linija, oblika, boja, tonova i tekstura koriste se na brojne načine kako bi se proizveo osjećaj volumena, mase, prostora, pokreta i svjetlosti na ravnoj površini, a da kombinacija ovih elemenata s ljubavlju prema kistu i platnu za slikanje postaje umjetnost, dokaz su majka i kćerka, Sarajke Katarina i Nataša Stević, koje stvaraju u galeriji “ArtS”.

Galeriju je Nataša pokrenula putem grant šeme “Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija za mlade” nastale kao rezultat saradnje UNDP-ja za Bosnu i Hercegovinu, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i finansiranja od strane Vlade Kraljevine Norveške.

“To je bio ogroman uspjeh jer godinama sam, kao i mnogi drugi mladi ljudi, bila u potrazi za zaposlenjem i na kraju sam umjetnost, koju toliko cijenim i volim, uspjela da pretočim u porodični posao. Naravno, sve funkcioniše samo uz podršku najbližih, pa sad s ponosom mogu da kažem da iza male galerije stoji cijeli tim dragih i predanih ljudi”, ponosna je Nataša.

Mlada slikarka, po vokaciji diplomirani sociolog, za “Nezavisne” priča da je njeno životno zanimanje i jedini pravi put, ipak, umjetnost, te pojašnjava kako se zapravo našla u carstvu boja i motiva.

“Potičem iz porodice koja kroz generacije njeguje umjetnost i prenosi taj dar s koljena na koljeno. Majčin otac, moj djed, bio je izuzetan umjetnik, radio je ručno grafiku, plakate reklama u Sarajevu u to vrijeme, što je sada nezamislivo jer je sve to zamijenila tehnika. Majka je krenula njegovim stopama i od malih nogu pokazala da je naslijedila tu lijepu umjetničku crtu”, pripovijeda Nataša i dodaje da se Katarina zapravo cijeli život bavila umjetnošću, ali da je svoje radove ljubomorno čuvala dugi niz godina – “dok tek nedavno uz mene nije počela da ih dijeli sa svijetom i još uvijek sva djela nije pokazala.”

“San”,  “Dan i noć”, “Šapat vjetra”, “Dok padaju zvijezde”, “Točak vremena”, “Snovi o jednom putovanju”, “Sanjiva dolina” samo su neki od naziva slika koje nastaju u galeriji “ArtS”, a Nataša pojašnjava da nazive djela ne znaju prilikom rada, jer se zamisle u nekom svijetu koji nastaje polako, a nazivi nastaju tek kada taj svijet dobije oblik, kad se osuši boja.