Naslovnica Vijesti Sattler: Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni...

Sattler: Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces

220

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, kazao je da su intenzivirane aktivnosti sa novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Istakao je da je prevaziđen zastoj od 14 mjeseci nakon izbora u BiH. 

On je kazao da u Evropskoj komisiji ima jako puno dobre volje kada je riječ o BiH. Govorio je i prioritetima za ovu godinu.

“Jedna od konkretnih aktivnosti prodrazumijeva izmjene u radu VSTV-a kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu. Tu naglasak stavljamo na imovinu i prijave imovinskih kartona. Ja znam da bez pravog angažmana cijelog društva i svih građana rezultati će ostati samo ograničeni. Ono što imamo danas, situacija sa kojom se suočavamo, nije rezultat dešavanja proteklih, dvije, pet ili šest godine, već dešavanja proteklih 20 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema. Ali i dalje ostajem optimista”, naveo je Sattler. 

Kako je naveo, drugi prioritet je Izborni zakon.

“Ove godine imamo opet izborni ciklus na lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će održati svim lokalnim samoupravama. Optimista sam, nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje”, poručio je.

Treći prioritet podrazumijeva ekonomske kapacitete BiH za članstvo u EU, naveo je.

“Pokrenuli smo jednu izuzetno važnu reformu, važnu za građane, riječ je o reformi zdravstva. Jako puno sredstava odlazi u zdravstvo, a usluga koja se dobija zauzvrat nije odgovarajuća. Radimo na unapređenju poslovnog okruženja u BiH kako bi ova zemlja bila atraktivnija investitorima. Neminovno se treba baviti pitanjem odlaska mladih iz ove zemlje. Još jedna od tema ovih dana je zagađenje. Ovo je pitanje pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke svake godine imate negdje oko 3.300 preuranjenih smrti koje su povezane sa lošom kvalitetom zraka. Ovo je pitanje za svaki nivo vlasti”, kazao je.

Prisjetio se trenutka kada je preuzeo funkciju koju obnaša.

“Kada sam preuzeo funkciju u septembru prošle godine, ja sam bio umjereni optimista. Rekao sam da vjerujem da je u BiH moguće napraviti iskorake i na domaćem i na vanjskom terenu. Znam da je bilo jako puno skepticizma, sjećam se svoje prve pres-konferencije puno skepticizma koje sam čuo i od predstavnika medija. Zadovoljstvo mi je da vidim da smo već sada napravili neke određene iskorake. Postignuta je saglasnost o reformi sigurnosnog sektora, NATO-u i drugim reformama. Domaći lideri moraju zasukati rukave i istinski početi raditi na reformama”, kazao je Johann Sattler, prenosi N1.